Uoči Svjetskog dana okoliša
0

Predstavljanje "Zelenog paketa za BiH"

FENA
Ekološko-edukativni komplet "Zeleni paket za BiH" svečano će biti predstavljen 4. juna u Umjetničkoj galeriji BiH od 18 do 20 sati.

Predstavljanje ovog materijala bit će održano uoči Svjetskog dana okoliša.

"Zeleni paket" je inovativni multimedijalni obrazovni komplet koji je pripremljen radi unapređenja obrazovanje u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja te dodavanja nove dimenzije učenju. Namijenjen je nastavnicima i učenicima osnovnih škola u BiH. Fokusiran je na posebne aspekte zaštite okoliša i održivog razvoja, a obuhvata edukativne materijale kao što su priručnik za nastavnike s nastavnim planovima i informativnim listovima za učenike; filmove s animiranim crtežima i edukativnim sadržajima; interaktivni CD-ROM sa znatnim brojem informacija o raznim temama iz ekologije, kao i igrice dilema. Na taj način učenici i nastavnici će biti u mogućnosti da prate nastavne planove upotpunjene videoprezentacijama i dodatnim informacijama s CD-ROM-a te linkovima na web stranicama.

"Zeleni paket" je urađen na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

U septembru i oktobru bit će organizirana serija treninga u cijeloj BiH radi obuke nastavnika koji će koristiti ovaj materijal u nastavi. Tokom treninga svaka škola u BiH će dobiti besplatne primjerke "Zelenog paketa" na jednom od zvaničnih jezika u BiH, odnosno na jeziku i pismu koji se koristi u školi.

Na predstavljanju "Zelenog paketa" govorit će ambasador Kraljevine Holandije u BiH Sweder van Voorst, ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bosse Hedberg, šefica Odjela za koordinaciju obrazovne politike Ministarstva civilnih poslova BiH Daria Duilović, šef Odjela za okoliš Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić, direktorica REC-a BiH Jasna Draganić i regionalna direktorica REC-a Gordana Kozuharova, najavljeno je iz REC ureda u BiH.

Na predstavljanju "Zelenog paketa" učesnicima će biti demonstriran rad CD-ROM-a i date informacije o jesenjim treninzima za nastavnike.

Projekt u BiH implemetira Regionalni centar za okoliš, Ured u BiH (REC BiH), uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije.