Nacionalne manjine s UN ekspertom
0

Predsjedništvo treba imati četiri, a Dom naroda PSBiH 19 članova

FENA
Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić i članovi Vijeća Vasilija Ibrahimagić, Hakan Varan, Jovanka Manzilović-Šalaka i Tihomir Knežiček, razgovarali su danas s nezavisnim ekspertom za pitanje nacionalnih manjina Kancelarije visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija Ritom Izsak.

Prezentirajući rad Vijeća, Jusić je rekao da ovo tijelo ima savjetodavnu ulogu, naglašavajući da bi zakonom trebalo regulirati njegov rad, povećati mu nadležnosti i odgovornosti.

Dodao je da će implementacijom presude "Sejdić-Finci" biti poboljšan status nacionalnih manjina u BiH, navodeći da bi se, po mišljenju Vijeća, Dom naroda PBiH trebao sastojati od 19 članova, od čega bi četvorica bila iz reda nacionalnih manjina, dok bi Predsjedništvo BiH trebalo imati i četvrtog člana koji ne bi bio iz reda konstitutivnih naroda.

Tokom susreta razgovarano je i o terminima "nacionalne manjine" i "ostali", saradnji s vijećima nacionalnih manjina na entitetskom nivou, popisu stanovništva, kao i općinskim izborima.

Izsak je istakla da će njen boravak u BiH rezultirati pisanjem izvještaja s preporukama, koji će biti prezentiran Vijeću za ljudska prava UN-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.