BiH
0

Predsjedništvo SDP-a potvrdilo da se Slobodan Popović kandidirao za predsjednika RS-a

FENA
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Slobodan Popović kandidat je ove stranke za predsjednika Republike Srpske, potvrđeno je na sjednici Predsjedništva SDP-a održanoj sinoć u Sarajevu.

Imenovane su i grupe za izradu izborne strategije i izbornog programa SDP-a za predstojeće općinske izbore u BiH 2008. godine, saopćeno je danas iz ove stranke.

Na sjednici je bilo riječi i o ishodu jučerašnje poslaničke rasprave u Federalnom parlamentu o Industrijskom preduzeću "Krivaja" iz Zavidovića.

"Predsjedništvo SDP-a izražava žaljenje što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije, umjesto zaključaka Kluba poslanika SDP-a koji idu u pravcu potpunog rješavanja problema u IP ''Krivaja'' Zavidovići, prihvatio zaključke Vlade FBiH koji ne donose ništa dobro ovom preduzeću", saopćeno je iz SDP-a.

Na sinoćnoj sjednici razmatrana je i cjelokupna politička situacija u BiH s posebnim osvrtom na posljednja dešavanja i sjednicu Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo Odluku PIC-a kojom se daje puna podrška visokom predstavniku u BiH i njegovim mjerama, kao i bonskim ovlastima koje ostaju na snazi sve dok traje neozbiljnost i neodgovornost aktuelnih vladajućih lidera.

Zaključeno je da Deklaracija PIC-a predstavlja vruć šamar strankama i liderima vladajuće koalicije koji bi ih trebao otrijezniti i poslati posljednje upozorenje zbog njihovih provokativnih, ucjenjivačkih i nacionalističkih izjava i djela.

Vijeće za implementaciju mira u BiH je jasno i nedvosmisleno lociralo problem u Bosni i Hercegovini koji prvi put nije adresiran cjelokupnoj političkoj javnosti nego direktno liderima vladajuće koalicije iz oba bh. entiteta koji su direktni krivci za nastalo stanje.

"Kao što PIC očekuje od vladajuće koalicije djela umjesto Mostarske deklaracije o spašavanju fotelja, tako i SDP očekuje konkretne aktivnosti od PIC-a na osnovu ove deklaracije", saopćeno je iz SDP-a BiH.