BiH
7

Predsjedništvo SDA usvojilo prijedlog mjera za smanjenje javne potrošnje

Anadolija
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) usvojen je prijedlog mjera za pomoć privredi, unapređenje zdravstvene zaštite, smanjenja javne potrošnje i poticaja pri zapošljavanju, kazao je novinarima u pauzi sjednice potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

SDA će, nastavio je Džaferović, tražiti partnere u institucijama za realizaciju ovih mjera.

"Ukoliko prijedlog SDA ne bude usvojen u institucijama, kadrovi SDA će sami poduzeti mjere štednje, tako što će sredstva predviđena mjerama uplaćivati u poseban fond za humanitarne potrebe", naglasio je Džaferović.

U okviru prijedloga mjera, Predsjedništvo SDA, kazao je Džaferović, zahtijeva od tužilaštava i sudova da ubrzaju procesuiranje slučajeva korupcije i reviziju privatizacije, ugrađivanje mehanizama ispitivanja imovine političara i predstavnika vlasti u set antikorupcijskih zakona, smanjenje javne potrošnje i uspostavljanje kriterija za određivanje visine plata, poduzimanje mjera za podsticanje novih zapošljavanja, pokretanje izmjene odgovarajućih zakona da se u javnom sektoru prijem zaposlenika vrši isključivo po konkursima, podizanje nivoa zdravstvene zaštite kroz nekoliko mjera, a prvenstveno smanjivanje perioda čekanja na dijagnostičke pretrage te osiguravanje prava na zdravstvenu zaštitu svim građanima. Uštede ostvarene ovim mjerama, kao i dio dobiti javnih preduzeća, dodao je Džaferović, treba preusmjeriti u fond za potrebe zapošljavanja i socijalnu zaštitu.

"Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici razmatralo i aktuelnu političku situaciju, posebno u svjetlu protesta. Pozivamo sve građane koji protestima iskazuju nezadovoljstvo da to prestanu raditi blokadom saobraćajnica, jer je bh. privreda već pretrpjela štete zbog toga, a od vlasti na svim nivoima tražimo da omoguće sigurno odvijanje protesta. I ovom prilikom osuđujemo nasilje koje se dogodilo paljenjem zgrade Predsjedništva i kantonalnih vlada, te tražimo odgovornost svih onih koji su to učinili, kao i onih koji su to bili dužni da spriječe, a nisu", kazao je Džaferović.

Radi nesmetanog odvijanja života u Federaciji BiH, a posebno isplate penzija i invalidnina, Predsjedništvo SDA smatra kako treba očuvati kontinuitet u funkcionisanju federalne vlade u tehničkom mandatu, rekao je Džaferović, dodavši da SDA neće predlagati mandatare za kantonalne Vlade.

SDA