BiH
11

Bakir Alispahić smijenjen iz Kadrovske komisije SDA

Piše: F.V. - E.S.H.
Bakir Alispahić
Bakir Alispahić
Ratni ministar unutrašnjih poslova Republike BiH i raniji direktor Agencije za istrage i dokumentaciju (AID) Bakir Alispahić smijenjen je večeras na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu iz Kadrovske komisije te stranke, saznaje Klix.ba.

Smjenu Alispahića, kako je ranije i najavljeno, kandidirao je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić. Prijedlog za smjenu Alispahića iznesen je pod tačkom "razno" na ovoj sjednici, poslije više od osam sati zasjedanja. Rasprava na sjednici je, prema nepotvrđenim informacijama, bila žustra, a otvorila je i pitanje frakcijskih neslaganja u SDA.

Imenovan je Alija Fitozović, član Glavnog odbora SDA i predsjednik Općinskog odbora SDA Bosanski Šamac.

Na pauzi održavanja sjednice predsjedništva SDA, novinarima se obratio zamjenik predsjednika stranke Bakir Izetbegović. Iako do tada nije razmatrana tačka dnevnog reda o smjeni Alispahića, Izetbegović je prokomentarisao prijedlog stranačkog kolege Sarajlića.

"O tome da li će neki čovjek biti u kadrovskoj komisiji i ko će ga zamijeniti ili neće, to po meni nije toliko važna stvar i mislim da se Tihić ne treba toliko sikirati oko toga", rekao je večeras Izetbegović na pauzi sjednice Predsjedništva.

Na pitanje novinara da li je Sulejman Tihić danas poslao poruku u kojoj je od Predsjedništva tražio da Alispahić ne bude smijenjen, Izetbegović je odgovorio da on takvu poruku nije dobio.

"Ne vidim zašto se oko toga pravi toliki problem. Sulejman Tihić nije poslao nikakav SMS, dva puta sam razgovarao s njim u vezi sa tom temom, upoznao ga sa problematikom, ali nisam dobio precizan stav. Tihić nije u punom kapacitetu, čovjek se bori s teškom bolešću i neke teme koje su nama prevažne, njemu nisu toliko važne", rekao je Bakir Izetbegović novinarima.

Alispahić je u intervjuu za Klix.ba ranije izjavo da smeta zamjeniku predsjednika SDA Bakiru Izetbegoviću, te Sarajliću i generalnom sekretaru Amiru Zukiću.

Pored Alispahića, aktuelni članovi Kadrovske komisije SDA su Salko Selman, predsjednik, te Adil Osmanović, Šefkija Okerić, Tarik Arapčić, Mirsad Zaimović i Alija Budnjo. Iako se špekuliralo drugačije, osim Alispahića nijedan drugi član Komisije večeras nije smijenjen.

Predsjedništvo SDA je, također, na prijedlog Sarajlića, na sjednici 7. marta Alispahića smijenilo i sa čela Grupe za sigurnosnu politiku u Odboru za odbranu i sigurnosnu politiku SDA.

"Ići ćemo ka Ustavnom sudu"

Bakir Izetbegović je odgovorio novinarima i o Odluci Vlade RS-a o prebivalištu koja je danas objavljena danas u Službenom glasniku RS-a.

"Sačekat ćemo reakcije OHR-a i Međunarodne zajednice koje su postale mlake i neprihvatljive. Pozivamo policiju, građane i organe vlasti u RS-u da ne ulaze ni u šta što je protuzakonito, građani nisu dužni pokazati ništa osim identfikacionog dokumenta. Vjerovatno ćemo ići i ka Ustavnom sudu", rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je donijelo i niz drugih odluka.

Predsjedništvo SDA pozdravlja zaključke ministara vanjskih poslova EU od 14. aprila 2014. godine, koji imaju za cilj da prekinu višegodišnji zastoj BiH na europskom putu i kojim se apeluje na institucije BiH da težište svog djelovanja prioritetno usmjere na socijalno-ekonomska pitanja, a posebno na rješavanje visoke stope nezaposlensoti, unaprjeđenja ekonomskih politika, stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, borbi protiv korupcije i efikasnijem funkcionisanju pravosuđa.

Predsjedništvo SDA osuđuje odluku Vijeća ministara BiH da zatraži odgodu nastavka strukturalnog dijaloga BiH i EU te pozdravlja odgovor Evropske komisije da takva odgoda nije prihvatljiva. SDA odbacuje kao neprihvatljiv svaki pokušaj zloupotrebe ovog dijaloga za rastakanje ustavnog poretka BiH.

Takav dijalog mora se voditi u okviru postojećih, nadležnih institucija u BiH, uvažavajući ustavni poredak. SDA smatra da je strukturalni dijalog mehanizam putem kojeg se može, u skladu sa navedenim zaključcima EU, poboljšati rad pravosudnih institucija, naročito u oblasti borbe protiv korupcije i privrednog kriminala.

Predsjedništvo SDA smatra da za knjiženje 63 perspektivne vojne lokacije na državu postoji valjan i dovoljan pravni osnov u postojećim zakonima i odlukama, u Zakonu o odbrani BiH, Odluci Predsjedništva BiH, Sporazumu o sukcesiji, te odluci Ustavnog suda BiH br. U 1/11 od 13. jula 2012. godine.

Stoga, SDA poziva Ministarstvo odbrane BiH da Pravobranilaštvu BiH dostavi dokumentaciju koja je potrebna za knjiženje, a Pravobranilaštvo BiH da uputi zahtjeve za knjiženje ovih vojnih lokacija nadležnim sudovima odnosno zemljišnoknjižnim uredima.

Osuđivanje za ubistva Hasanovića i napad na povratnike

SDA najoštrije osuđuje neodgovorne poteze pojedinih zvaničnika institucija entiteta RS kojim se krše prava povratnika, ugrožava njihova sigurnost i ohrabruju ekstremni pojedinci da čine teška krivična djela protiv života i imovine povratnika.

Najoštrije osuđujemo osuđuje brutalno ubistvo Ahmeta Hasanovića, povratnika u Kozluk u općini Zvornik i napad na dvoje hrvatskih povratnika Nikolu i Maricu Crepulja u selu Ratanj, te tražimo od nadležnih institucija hitnu akciju na procesuiranju ovih krivičnih djela.

SDA najoštrije osuđuje represiju koju Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS provodi nad povratnicima, preživjelim žrtvama genocida, njihovo nezakonito privođenje na informativne razgovore i pokušaj kriminaliziranja dostojanstvenog obilježavanja stradanja Bošnjaka Srebrenice i Podrinja.

Predsjedništvo SDA pozdravlja potpisivanje zajedničke izjave stranaka bliskih Evropskoj narodnoj stranci iz Bosne i Hercegovine o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalnoj tržišnoj privredi, vladavini prava i pravnoj državi.

SDA smatra da je ovom izjavom otvoreno novo poglavlje u saradnji naših stranaka na izgradnji zajedničke evropkse budućnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku intenzivnom dijalogu koji rukovodstvo SDA vodi sa rukovodstvom HDZ-a BiH s ciljem iznalaženja rješenja za niz otvorenih pitanja u Federaciji BiH.

Kada je u pitanju ustavna reforma entiteta Federacija BiH, SDA će podržati ona rješenja i reforme koje su u interesu svih građana i koja će rezultirati stvaranjem funkcionalne i racionalne strukture. SDA je protiv bilo kakvih novih podjela, crtanja karata i stvaranja entiteta sa etničkom dominacijom.

Sva buduća rješenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana. SDA smatra da bi bilo dobro za sve građane Federacije BiH da se odmah riješi pitanje socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja tako što bi se ove oblasti jedinstveno uredile na nivou entiteta.

Predsjedništvo SDA izražava zabrinutost slabim efektima rada pravosudnih institucija u BiH, posebno u predmetima privrednog kriminala i korupcije. Na ovu pojavu s pravom su ukazali građani tokom nedavnih protesta.

Pravosudne institucije se moraju osposobiti i njihov rad mora početi davati rezultate. SDA će sa svoje strane pružiti političku podršku u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na poboljšanju stanja u ovoj oblasti, ali i insistirati na utvrđivanju odgovornosti za loše rezultate rada.

Procesuirati počinitelje krivičnih djela

SDA izražava zaprepaštenost neadekvatnom reakcijom nadležnih organa prema počiniteljima krivičnih djela teškog ugrožavanja sigurnosti, sa teškim, pa i smrtnim, posljedicama.

Adekvatna reakcija nadležnih institucija morala bi biti efikasno procesuiranje, ili obrazloženje javnosti zašto do toga nije došlo. Šutnja policije i tužilaštava u ovakvim situacijama je potpuno neprihvatljiva.

SDA smatra neprihvatljivim predložene izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH kojim se predviđa uspostava kanala na hrvatskom jeziku kao četvrtog javnog servisa .

Na taj način bi se razbio Javni RTV sistem BiH i unijele dodatne podjele.

Umjesto prijedloga novih zakona treba učiniti sve na implementaciji važećih zakona o javnom RTV sistemu i servisima, te uspostaviti javnu korporaciju koja bi imala koordinirajuću ulogu za sve javne servise, a čije se osnivanje uporno osporava.

Neophodno je osigurati ravnopravnu zastupljenost bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika u okviru postojećih javnih servisa.

Predsjedništvo SDA usvojilo je Izvještaj o implementaciji Prijedloga mjera za pomoć privredi, podsticaju zapošljavanja,smanjenja javne potrošnje i unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite.

Zadužena je grupa koja prati realizaciju mjera da do 15.maja 2014.godine pripremi odluku o unilateralnoj primjeni mjera na kadrove SDA, za slučaj da mjere ne budu usvojene u institucijama.

Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da SDA predloži kandidata za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zadužena je Kadrovska komisija Stranke da predloži kandidata.