BiH
380

Predsjedništvo SDA: Ljekari ne mogu istovremeno raditi i u javnim i u privatnim ustanovama

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Danas je u sarajevu održana redovna sjednica Predsjedništva SDA a nakon sjednice saopćeni su usvojeni zaključci.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Predsjedništva BiH da naša država sredinom februara preda aplikaciju za članstvo u EU.

"Aplikaciju kredibilnom čini prihvatanje mehanizma za koordinaciju koji je prilagođen Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Također, zbog kredibilnosti aplikacije neophodno je što prije objaviti rezultate popisa stanovništva", navodi se u zaključcima Predsjedništva SDA.

Predsjedništvo SDA je danas ponovilo opredijeljenost za očuvanje koalicije sa SBB-om te izrazilo očekivanje da će zajedničkim snagama nastaviti reformski proces.

Također, upućen je zahtjev institucijama BiH da se iznađe efikasan i održiv model finansiranja Javnog radiotelevizijskog sistema BiH. Savjet SDA je zadužen da pripremi izmjene zakona kojim bi bilo riješeno ovo pitanje.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od Vlade FBiH da stavi van snage odluku o raspodjeli javnih prihoda na osnovu preliminarnih rezultata popisa stanovništva.

"Pozivamo federalnu ministricu finansija da poništi ovu odluku jer će u protivnom ovlašteni predlagači podnijeti apelaciju Ustavnom sudu kao i druge moguće mjere", kaže se u zaključcima Predsjedništva SDA.

Podržana je i reforma zdravstvenog sektora kao i onemogućavanje istovremenog rada medicinskog osoblja i u javnom i u privatnom sektoru.

Od VSTV-a je zatraženo da se van snage stavi zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja, odnosno marame u pravosudnim institucijama.

Predsjedništvo SDA je dalo punu podrsku radu Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Također, podržan je zahtjev boračkih kategorija na objedinjavanju svih zakona koji tretiraju prava boraca i članova njihovih porodica. Predsjedništvo SDA je podržalo aktivnosti koje provodi Federalno ministarstvo za boračka pitanja na izradi Zakona o udruženjma od posebnog društvenog značaja kojim bi se uredila ova oblast i jasno utvrdili kriteriji ko i na koji način može predstavljati borce.

Osuđena je izjava Milorada Dodika o ukidanju Vijeća naroda RS-a kao i izjava da se neće poštivati nacionalna struktura MUP-a RS prema popisu iz 1991. godine.

SDA podržava uvođenje kladionica u sistem PDV-a kao i pooštravanje kriterija vezanih za otvaranje kladionica.

SDA