BiH
0

Predsjedništvo BiH osudilo miješanje u rad Suda BiH

FENA
Predsjedništvo BiH u utorak je na sjednici razmatralo pismo predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso te osudilo miješanje u rad ovog suda.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice izjavio član Predsjedništva Ivo Miro Jović, Kreso je u svom pismu navela da se vrše pritisci na njen rad i rad Suda BiH.

Predsjedništvo BiH zato očekuje od svih organa vlasti i pojedinaca, domaćih i stranih, da se suzdrže od svih pritisaka kako se ne bi ugrozila nezavisnost ove institucije, kazao je Jović.

Jović, međutim, nije mogao saopćiti konkretne informacije o tome ko je vršio pritisak na Sud BiH, jer, kako je kazao, Kreso u svom pismu nije navela konkretne podatke.

Predsjedništvo BiH je, također, usvojilo prijedlog godišnje platforme o sigurnosno-obavještajnoj politici te zatražilo da se usvoji dokument o zaštiti institucija i objekata BiH od posebnog značaja.

Prema Jovićevim riječima, Predsjedištvo je od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobilo kvalitetnu informaciju koja pokazuje da prilikom izvoza oružja u Irak nisu kršeni ni domaći ni međunarodni zakoni te da navodi Amnesty Internationala nisu bili tačni.

Međutim, na dnevnom redu danas nije bilo moguće slanje bh. vojnika u NATO-ovu mirovnu misiju u Afganistan.

Predsjedništvo je prolongirano izjašnjavanje o inicijativi člana Predsjedništva Borislava Paravca za smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića. Jović je kazao da je izjašnjavanje odgođeno na zahtjev Paravca, jer materijal nije bio kompletiran te se nije mogla donijeti kvalitetna odluka.

Predsjedništvo je prihvatilo niz međunarodnih sporazuma, uključujući Ugovor između BiH i Hrvatske o saradnji u oblasti prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a, te prijedlog odluke o pristupanju BiH Konvenciji o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO-a, koja se odnosi na jezik, usmenu tradiciju, tradicionalne obrte...

Jović je, međutim, izjavio da je imao primjedbe na Sporazum između BiH i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD - Projekt unapređenja ruralnog poduzetništva, jer ne uključuje nijednu općinu iz Posavine. Jović smatra da bi uključivanje općina iz Posavine u ovaj projekt pospješilo povratak u taj region.