BiH
0

Predsjedništvo BiH danas ponovo o državnom budžetu

Sarajevo-x.com
Članovi Predsjedništva BiH trebali bi danas na hitnoj sjednici utvrditi Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu, saopšteno je iz Predsjedništva.

Vijeće ministara BiH je 17. januara utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora na bazi zaključaka Predsjedništva BiH i sugestija Vijeća ministara. Budžet bi prema tom Nacrtu trebao biti manji za pet miliona KM.

Vijeće ministara je do ovog smanjenja, prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, došlo linearnim smanjenjem materijalnih troškova svih budžetskih korisnika za 2,7 posto. Tako, prema utvrđenom Nacrtu zakona, budžet za ovu godinu iznosi 1.186.357.560 KM i manji je za pet miliona KM u odnosu na ranije projektovani Nacrt budžeta.

Državna kasa je praktično siromašnija za dodatnih 35 miliona KM koliko će biti izdvojene za budžet sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stoga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zakazao za danas 12. hitnu sjednicu Predsjedništva BiH. Na dnevnom redu sjednice je utvrđivanje prijedloga Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.