BiH
0

Predsjednik udruženja "Švicarac": Nova presuda u našu korist

FENA
Kemal Duraković, predsjednik Udruženja "Švicarac" čiji su članovi korisnici kredita u švicarskim francima, saopćio je da je prije dva-tri dana stigla nova presuda u korist članova tog udruženja a na štetu Hypo banke.

Takva presuda donesena je zbog neosnovanog bogaćenja i niza prekršenih zakona, dodao je.

Hypo banka se obavezuje da vrati preplaćeni novac po razlici švicarskog franka, kao i preplaćenu i uvećanu razliku po kamatnoj stopi, i to sve s kamatom od dana podnošenja tužbe.

Uz to, Hypo banka se obavezuje da isplati sudske troškove u koje ulaze advokatski troškovi i uplate klijenta-tužioca za sudsku taksu na tužbu te uplatu klijenta tužioca za sudsko ekonomsko-finansijsko vještačenje (sudski vještak), naveo je Duraković u saopćenju.

"Ono sto bih posebno istaknuo je da je ova presuda u BiH do sada prevazišla cifru od 60 dobijenih presuda - sudovi Mostar i Banja Luka. Zakon, pravda, ustav BiH bili su na strani korisnika kredita vezanih za švicarsku valutu i bez obzira na to šta i kako neko mislio ili pomagao Hypo banci, neka zna da ćemo sigurno istrajati u našoj časnoj borbi i pravno poraziti Hypo banku i njene pomagače te bh. Sanadere. Samo je jedna dilema kod nas: da li će Hypo banka potpisati kapitulaciju u Mostaru....Banja Luci....Sarajevu ili Strazburu", riječi su Kemala Durakovića.

Austrijsko pravosuđe je ovih dana zbog dokazane krađe od 1,4 milijardi eura u Hypo Banci uhapsilo ili je pod istragu stavilo 81 građanina Austrije, naveo je također.

"A u BiH sve pošteno??? Zbog prikazivanja lažnih aktiva i pasiva i lažnih knjigovodstvenih izvještaja za period 2006-2009. (vrijeme nastajanja svih kredita vezanih za švicarski franak BiH), u Austriji su već osuđeni na višegodišnju robiju dvije vodeće garniture Hypo grupacije. Prvu je predvodio Tilo Berlin s tri pomoćnika a drugu dr.Wolfang Kulterer sa četiri pomocnika A u BIH ??? Pravda je spora, ali dostižna i mi ćemo je dočekati sigurno", poručuje Kemal Duraković.

Napominje da su u BiH jedino mediji skrenuli pažnju na probleme članova "Švicarca", za šta je u saopćenju Duraković izrazio veliku zahvalnost 'sedmoj sili' te dodao da će udruženje vratiti u BiH potkradenih 829.150.000 KM.