BiH
7

Predsjednik Senata Italije: Aktivacija SSP-a izuzetno važna za BiH, imate našu podršku

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina i Republika Italija su dvije prijateljske zemlje koje dobro sarađuju, ali postoji potreba za unapređenje ekonomske saradnje, zaključeno je danas nakon sastanka delegacije Senata Italije i članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak je kazao da se razgovaralo o svim važnim pitanjima za dvije zemlje.

"BiH i Italija dvije su prijateljske zemlje koje jako dobro sarađuju na svim poljima, imamo dobru privrednu, kulturnu saradnju, ali postoji prostor za unapređenje na polju ekonomije. Međusobno se podržavamo u međunarodnim organizacijama. Italija nas podržava na evropskom i NATO putu i na tome smo im posebno zahvalni", istaknuo je Čolak.

Razgovarano je, kazao je Čolak, o problemu s imigrantima koji idu ka Italiji što će biti dio i sutrašnje zajedničke izjave na konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative jer je Italija u tome napredovala.

Spašeno je više od 10.000 imigranata, a Italija brine o velikom broju njih, dok je Čolak naglasio da zabrinjava podatak da je u procesima migracija stradalo oko 800 migranata.

"U tom smislu sigurno da će se morati preduzeti konkretne aktivnosti u okviru Ujedinjenih nacija, a Evropa će morati preduzeti značajnije mjere da bi se ovaj sigurnosni, ekonomski i socijalni problem riješio jer sama Italija to ne može riješiti", stava je Čolak.

Predsjednik Senata Republike Italije Pietro Grasso ocijenio je da su današnji razgovori bili produktivni te je zahvalio što je tema imigracija uvrštena u agendu sutrašnje konferencije predsjednika parlamenata Jadansko-jonske inicijative u Neumu.

Čestitao je BiH na jučerašnjoj odluci Evropskog vijeća o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), najavljujući da će Italija biti na raspolaganju BiH za sve one refomre koje će se trebati provesti da bi zemlja što prije postala članica Evropske unije.

Smatra da je aktivacija SSP izuzetno važna posebno jer je Italija oduvijek i snažno podržavala evropski put BiH te je dodao da će se morati pokušati učiniti sve da se implementiraju reforme koje će pomoći da BiH u što kraćem roku postane dijelom "evropske obitelji".

Italija će podržavati bh. put ka realizaciji reformi, kazao je Grasso, naglašavajući da Italija trenutno provodi određene reforme te su upoznati o činjenici da taj posao nije jednostavan, ali "imate nas uz vas kada je implementacija reformi u pitanju".

Naglasio je da je ekonomska kriza globalni problem i svi prolaze kroz taj probelm, ali smatra da, kada su u pitanju bilateralni odnosi Italije i BiH, u tom polju uz određenu pomoć investitorima mogao bi se ojačati taj sektor.

Grasso bi se tokom posjete BiH trebao susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati konferenciji predsjednika parlamenata Jadansko-jonske inicijative koja će sutra biti održana u Neumu.

Najavljeno je da će se u Nemu razgovarati o turzimu, prometu robe i ljudi te će se pokušati pokazati koliko se još međusobni odnosi mogu razvijati kada su u pitanju ne samo ove teme i ne samo ove dvije zemlje nego i kada je u pitanju jadransko-jonska makroregija.