SDUBiH
0

"Predsjednica Krišto nije iznad ustava i zakona"

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH danas je najoštrije osudila ponašanje predsjednice FBiH Borjane Krišto povodom njene uloge u vezi s izborom sudija Ustavnog suda FBiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Predsjedništvo SDU-a BiH predlaže da Dom naroda Federacije BiH kao i nadležne komisije tog Doma ne postupe prema odluci predsjednice FBiH sve dok ona ne povuče Odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda FBiH br. 01-06-460/08 od 06.11.2008. godine ili dok ne shvati da ona nije iznad Ustava.

  • Predsjednica FBiH treba da bude prva u zaštiti ustava i zakona države i entiteta BiH, ističe se u današnjem saopćenju SDU-a BiH.

SDUBiH podsjeća da je iz OHR-a 26.12. 2008. godine od prvog zamjenika visokog predstavnika Raffia Gregoriana došao dopis na ruke predsjednice FBiH u kojem prvi zamjenik izražava zabrinutost u vezi s imenovanjem hrvatskog člana Ustavnog suda u suprotnosti s prijedlogom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji ima izvornu nadležnost u članu 17. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

  • Ove aktivnosti ne samo što dovode u sumnju zakonitost procedura imenovanja sudija Ustavnog suda, već se dovodi u pitanje i devalvira autoritet najveće sudske instance, ističe SDUBiH.

Rukovodstvo te stranke nije iznenađeno ovakvim ponašanjem Borjane Krišto jer, kako se kaže u saopćenju, ona ni kao ministrica pravde FBiH nije učinila gotovo ništa na poboljšanju stanja iz nadležnosti njenog ministarstva.

  • Mnogi će se prisjetiti i njene blokade donošenja zakona o pomilovanju koji je bio u skladu i s Ustavom i usaglašen s Uredom Visokog predstavnika. Na ovaj način predsjednica Krišto prioritetno brine o ostvarivanju ličnih i stranačkih interesa, suprotno Ustavu i Zakonu. I ovo je jedan od razloga što je SDUBiH za ostanak Ureda visokog predstavnika i prisustva međunarodne zajednice te što smatra zašto su potrebne Bonske ovlasti, navedeno je u saopćenju SDUBiH koje je potpisao njen predsjednik Nermin Pećanac.