BiH
31

Predloženo plaćanje 5 eura za ulazak u EU i sistem sigurnosnih provjera

Klix.ba
Evropska komisija je predložila da građani zemalja koje nisu u Evropskoj uniji za ulazak u zonu Šengena plaćaju pet eura i da se za prelazak granice prethodno registruju na internetu.

Predložena uspostava ETIAS sistema (sistema EU za informacije i odobravanje putovanja) ima za cilj jačanje sigurnosne provjere svakoga ko iz treće zemlje ulazi u zonu Šengena, čak i ako ta zemlja uživa bezvizni režim.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ovaj sistem najavio još u septembru.

"Moramo znati ko prelazi naše granice. U novembru ćemo predložiti automatizovani sistem pomoću kojeg bi se utvrdilo ko može putovati u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu i prije nego stigne ovamo", rekao je.

ETIAS će imati pristup informacijama o svima koji bez viza putuju u EU. Juncker smatra da će to doprinijeti učinkovitijem upravljanju vanjskim granicama EU i poboljšati unutrašnju sigurnost, a istovremeno će olakšati pravno putovanje preko granica Šengena.

"Prioritet nam je osiguranje naših granica i zaštita građana, a ETIAS je budućnost jer je brz, jeftin i efektivan", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Dimitris Avramopoulos, komesar EU za migracije, smatra da je ETIAS karika koja nedostaje u evropskom upravljanju granicama.

"Teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice. Jedini način da ih pobijedimo je da zajedno radimo na učinkovitosti. ETIAS će nam pomoći u tome. Uočavanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem njihovog dolaska poboljšat ćemo unutrašnju sigurnost", rekao je Julian King, komesar EU za sigurnost.

Iz Evropske komisije ističu da odobrenje ETIAS-a nije viza.

"To je mnogo lakši, gostoprimljiv režim. Zemlje koje uživaju bezvizni režim i dalje će moći putovati bez viza, ali će morati dobiti odobrenje prije ulaska u prostor Šengena. To će pomoći identifikaciji osoba koje predstavljaju opasnost za sigurnost ili ilegalno migriraju. ETIAS će također premostiti postojeći nedostatak informacija o putnicima koji putuju bez viza, na način da će prikupljati informacije koje bi mogle biti od ključnog značaja za vlasti država članica EU prije nego oni dođu na granice Šengena. Iz tog razloga je ETIAS važan korak naprijed. Olakšat će prelazak vanjskih granica osobama koje iz trećih zemalja ulaze u zemlje Šengena, a na taj način znatno će se smanjiti i broj odbijanja ulaska", stav je Evropske komisije.

Kako bi odlučili da će izdati ili odbiti zahtjev za ulazak u EU, automatizirani sistem će prethodno vršiti provjere. Iako će konačnu odluku o odobrenju ili odbijanju ulaska uvijek provoditi granični kontrolori na šengenskim granicama, prethodne provjere svih putnika olakšat će granične provjere.

Ključne funkcije ETIAS bit će:

-Provjera informacija koje su naveli državljani trećih zemalja sa bezviznim režimom, kao što su informacije koje se odnose na identitet, putne isprave, boravišni podaci, kontakt podaci itd.

-Automatska obrada svakog zahtjeva podnesenog putem weba ili mobitela prema drugim informacijskim sistemima EU (kao što su baze podataka Europola, Interpolova baza podataka i slično) te utvrđivanje postoje li naznake o činjeničnim ili opravdanim razlozima za odobrenje/odbijanje putovanja

-Izdavanje putnih odobrenja. U slučajevima u kojima nisu identificirani elementi za dalju analizu, odobrenje će biti izdato u roku od nekoliko minuta nakon što je zahtjev podnesen. Odobrenje ćete čekati najviše deset minuta, a vrijedit će za period od pet godina i za više putovanja, jer ostajete u sistemu sve dok imate važeći pasoš. Iznos od pet eura odnosi se samo na starije od 18 godina.

Ukoliko članice EU i Evropskog parlamenta odobre ovaj prijedlog, on bi trebao stupiti na snagu 2020. godine.