Osumnjičeni za promet oružjem
0

Predložen pritvor za Granfolu i Novaka

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje pritvora za Milana Granfolu i Dragu Novaka, osumnjičene za kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Milan Granfola je rođen 1971. u Slovenj Gradecu, Republika Slovenija, nastanjen u Križevcima, a Drago Novak je rođen 1968. godine u Murskoj Soboti, Republika Slovenija, nastanjen u Veržeju. Obojica su državljani Republike Slovenije.

Granfolu i Novaka su uhapsili pripadnici Graničene policije BiH, Terenska kancelarija Sjeverozapad, Jedinice Gradiška, 31. oktobra ove godine, kada je vozilo "VW polo" slovenske registarske oznake, kojim je upravljao Milan Granfola, a suvozač bio Drago Novak, zaustavljeno je na graničnom prijelazu Gradina. Pregledom su pronađene dvije automatske puške kalibra 7,62 mm, jedna u zadnjem dijelu vozila, a druga, s okvirom u kome se nalazila municija, pronađena je ispod poklopca motora. Pored toga, pronađeni su 30 komada municije kalibra 7,62x39mm, četiri metka za pištolj kalibra 7,62x29mm i metalna palica.

Prijedlog za određivanje pritvora je upućen Sudu BiH jer je istragom utvrđeno kako postoje naročite okolnosti koje ukazuju na to da bi osumnjičeni, s obzirom na strano državljanstvo i na to da u BiH nemaju prijavljeno boravište, mogli, boraveći, na slobodi, napustiti teritoriju BiH i postati nedostupni organima kaznenog gonjenja. Također, ocijenjeno je da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svedoke i saučesnike, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.