Zbog krijumčarenja ljudi
0

Predložen pritvor za Arifa Čovića, njegove sinove i Turčina Secgina

Klix.ba
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH predložio je određivanje mjere pritvora za sedam osoba, osumnjičenih za kazneno djelo organiziranog kriminala, u vezi sa krijumčarenjem ilegalnih emigranata kroz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama Zapadne Evrope.

Pritvor je predložen za Arifa Čovića (1958.) iz Cazina i njegove sinove Almira Čovića (1979.), Đulagu Čovića (1984.), Hasiba Čovića (1981.), Aleta Čovića (1990.) i Husmira Čovića (1985.). Pritvor je predložen i za Emira Recepa Secgina iz Turske.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala, odnosno sumnjiči ih se za krijumčarenje ilegalnih emigranata sa područja Turske i drugih država, preko BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU.

Određivanje mjere pritvora predloženo je jer se u slučaju šest osumnjičenih radi o osobama, koje su više puta osuđivane, te postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti kazneno djelo, a pritvor za državljanina Turske predložen je iz razloga što osumnjičeni ne posjeduje državljanstvo BiH te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima, s obzirom na to da Republika Turska ne izručuje svoje državljane, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija kodnog naziva "Loka" je provedena po nalogu Tužilaštva BiH, u akciji je učestvovalo više desetaka policijskih djelatnika Granične policije BiH, MUP-a USK i MUP-a TK, a ostvarena je značajna saradnja sa pravosudnim i agencijama za sprovođenje zakona na području Republike Hrvatske.

Akcija "Loka" usmjerena je na otkrivanje i kazneno procesuiranje organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ilegalnih migranata.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.