Filozofski fakultet u Sarajevu
0

Predavanje na temu "Prostor i identitet u filmu 21. stoljeća"

Sarajevo-x.com
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Znanstveno-istraživački inkubator (ZINK) pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke BiH i Njemačkog servisa za akademsku razmjenu, organizira predavanje na temu: "Prostor i identitet u filmu 21. stoljeća".

Predavanje će se se održati 20. oktobra 2010, u 14 sati, u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Istaknuti filmolozi iz zemlje i inostranstva će se u svojim izlaganjima baviti različitim aspektima promjene poimanja i doživljavanja prostora u filmu, kako na individualnom tako i na ravni kulture i zajednice. Uvodno izlaganje održat će prof. dr. Joachim Paech, ugledni profesor mediologije i komunikologije na Univerzitetu Konstanzu i autor mnogobrojnih knjiga i članaka, u kojima se tematizira intermedijalnost, vizuelni mediji i književnost, jezik filma i televizije. Stručni rad koji se bavi linearnim i nelinearnim filmskim prostorom na skupu će predstaviti mr. Andrija Dimitrijević, profesor na fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, autor više knjiga i stručnih radova o estetici filmske umjetnosti, te autor i reditelj dokumentarnih filmova i serija. Nakon izlaganja predviđena je rasprava.

Organizacijom ciklusa predavanja na temu "Prostor i identitet u filmu 21. stoljeća" od oktobra 2010. do januara 2011. godine na kojima će izlagati eminentni filmolozi s njemačkog govornog područja uključujući Georg Seeßlen (Kaufbeuern), prof. dr. Joachim Paech (Universität Konstanz), prof. dr. Gertrud Koch (Freie Universität Berlin), doc. dr. Michael Lommel (Universität Siegen) i prof. dr. Klemens Gruber (Universität Wien), kao i znalci hermeneutike filma iz regije, želimo dati poticaj njegovanju filmske kulture u Bosni i Hercegovini i na refleksivnoj razini, te pružiti priliku da se stručna, kulturna i šira javnost upozna s aktualnim diskursima u oblasti estetike filma, saopćeno je iz ZINK-a.