BiH
0

Predavanje Eliezera Pape o "Narodnim poslovicama bosanskih sefarda"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Centar za međureligijski dijalog Međunarodnog foruma Bosna organizirat će sutra u Banjoj Luci javno predavanje Eliezera Pape "Narodne poslovice bosanskih Sefarda".

Narodne poslovice jedan su od najbitnijih elemenata folklora bilo koje etničke grupe. U njima se čuvaju i putem njih se prenose životna iskustva prethodnih pokoljenja iskazana jednostavnim, ali lako pamćenim jezikom (najčešće u rimi).

Poslovice bosanskih Sefarda nisu adekvatno istražene, iako se radi o kulturnim spomenicima koji bi sami po sebi bili dovoljni da se na osnovu njih restaurira historija bosanskih Sefarda, njihova spona s drevnom hebrejskom literaturom, njihov španski korijen i bosanski kontekst.

Dio sefardskih poslovica neospornog su iberijskog porijekla i kao takve zajedničke su svim govornicima španskog jezika, bez obzira na njihovu vjeru. Druge su, opet, zajedničke svim Jevrejima i samo su s izvornog hebrejskog ili aramejskog prevedene na španski. Treće su, s obzirom na njihov neosporni jevrejski karakter te na nepostojanje hebrejskog ekvivalenta, očigledno umotvorina samih Sefarda.

Četvrtu i Bosancima najzanimljiviju grupu tvore one sefardske poslovice iz čijeg se sadržaja ili jezičkih utjecaja može zaključiti da su nastale na Balkanu ili u Bosni, bez obzira na to da li se radi o umotvorinama lokalnih Sefarda ili jevrejsko-španskom prijevodu lokalnih poslovica.

O oblicima sefardskih poslovica i njihovom trajanju u bosanskoj historiji bit će govoreno na ovoj javnoj raspravi. Naročito će biti raspravljana pitanja o tome kako su u tim poslovicama odražene religijske različitosti i posebnosti u bosanskoj ukupnosti.

Eliezer Papo rođen je 1969. godine u Sarajevu, gdje je 1991. diplomirao na Pravnom fakultetu. U decembru iste godine upisuje se na rabinsku akademiju "Midraš Sefaradi" u jerusalemskom Starom Gradu u kojoj stiče klasično rabinsko obrazovanje.

Studije nastavlja na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu, gdje je 2004. magistrirao. Trenutno radi na doktorskoj disertaciji o temi jevrejsko-španskih parodija na pashalnu hagadu.

Od 2002. predaje jevrejsko-španski jezik i književnost na Ben-Gurion univerzitetu u Beer-Ševi, a od 2004. vrši funkciju zamjenika direktora Moshe David Gaon Centra za jevrejsko-špansku kulturu na istom univerzitetu.

Objavio je nekoliko naučnih radova na hebrejskom, engleskom, ladino i bosanskom o temi jevrejskog prava i filozofije te jevrejsko-španske književnosti te nekoliko književnih djela.

Predavanje će biti održano u sali Pres-centra u 13.00 sati, najavljeno je iz Centra za međureligijski dijalog.