BiH
14

Pravoslavni vjernici širom BiH zapalili badnjake u susret Božiću

Klix.ba/SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Badnje veče u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pravoslavni vjernici širom Bosne i Hercegovine večeras su osveštali i zapalili badnjak ispred crkava i na trgovima, te time označili početak proslave Badnje večeri i najavili dolazak velikog hrišćanskog praznika Božića.

Tradicionalna nalaganja badnjaka obavljena su sa željom da Hristos daruje ljubav, sreću i smiraj.

Brojni vjernici u Sarajevu su se okupili u dvorištu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, gdje je održana liturgija, a potom i nalaganje badnjaka. Svetu liturgiju je služio paroh sarajevski Vanja Jovanović.

Tuzlanski vjernici ispunili su Saborni hram i dvorište Crkve uspenja presvete Bogorodice.

"Još jutros sam u svojoj porodičnoj kući pripremio badnjak. Od oca sam učio kako se to radi, a u ovim prazničnim danima upravo mi najviše nedostaju moji najmiliji", kazao nam je Tuzlak Mladen.

Okupljanje za istim stolom najveća sreća Božića

Vjernici su u prazničnim danima sebi i drugima poželjeli zdravlje i sreću, a sutra će u svojim domovima, uz bogatu trpezu, proslaviti veliki praznik.

"Dolaze mi djeca iz inostranstva i napokon ćemo za Božić biti okupljeni oko jednog stola. Kada je tako čovjek mora biti sretan", kaže Dragan.

U sabornom hramu Crkve uspenja presvete Bogorodice sutra će biti služena božićna liturgija.

Večernjoj službi koja je upriličena u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici u povodu Badnje večeri prisustvovao je veliki broj vjernika.

Crkva Presvete Bogorodice u Zenici bila je mala da primi sve vjernike, koji su večeras u Zenici paljenjem badnjaka i prisustvu večernjoj službi obilježili Badnju večer.

Jerej Glišić: Radujmo se zajedno i slavimo dolazak Božića

Večernju službu je predvodio jerej Bojan Glišić, koji je okupljenim vjernicima čestitao Badnju večer i nastupajući Božić.

"Ova velika radost povodom radosnog praznika u svim hramovima, domovima, bolnicama, drugim ustanovama i putevima, objavljuje se rođenjem bogomladenca Hrista. Radujmo se svi zajedno i slavimo njegov dolazak, neka nas on ispuni i pridružimo se svim svetim nebeskim silama koje danas u našim hramovima slave dolazak Hrista", kazao je Glišić.

On je dodao da je Božić praznik nadvremenske radosti te je sve ljude pozvao na mir.

"Danas kada slavimo rođenje Hrista, oprostimo jedni drugima, pokažimo da smo narod koji može biti vjeran i častan. Osim što nam donosi veliku radost, Hristos nam donosi i mir Božiju", poručio je Glišić.

Vjernici su nakon večernje službe zapalili badnjak u dvorištu crkve te prisustvovali vatrometu, nakon čega su uz muziku zaplesali i popili čašu kuhanog vina.

Vatrometi, povorke i pjesma

Na ulicama Banje Luke u automobilskoj koloni vožen je badnjak do Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Osveštao ga je vladika banjalučki Jefrem, nakon večernjeg bogosluženja, a potom je obavljeno i njegovo nalaganje u porti Hrama Svete Trojice.

Svečane povorke sa badnjakom upriličene su i u Prijedoru, Bijeljini, a badnjak je naložen i u Modriči, Zvorniku, Doboju, Sokocu, Istočnom Sarajevu... Bilo je pijukanja, kola, pjesme, fijakera, narodnih nošnji...

U Trebinju je badnjak naložen na Trgu slobode, nakon prazničnog večernja u Sabornom hramu, te svečane litije koja je prošla ulicama.

Starješina Sabornog hrama protojerej Stevan Kovačević poželio je vjernicima u Trebinju i Hercegovini da se u noći koja je obasjana svjetlošću Badnjaka raduju i vesele rođenju Hristovom.

"Hristos je došao među nas da razbije tamu i svaku muku, pozivajući nas da mu predamo svoje breme, jer na drugi način ne možemo opstati u ovom svijetu. Ako je Hristos došao da pobijedi smrt i daruje nam život vječni, onda nema potrebe za tugom, mukom i jadom", istakao je protojerej Kovačević.

Badnje veče se proslavlja i u Beogradu, Zagrebu, Podgorici...