BiH
0

Pravni zastupnici Vlade RS-a spremni na saradnju s Tužilaštvom BiH

FENA
Američka advokatska kompanija Dewey & LeBoeuf danas je u svojstu pravnog zastupnika Vlade RS uputila novo pismo Tužilaštvu BiH u kojem je ponovljeno da oni kao pravni predstavnici Vlade raspolažu s dokumentacijom koju traži Tužilaštvo i da su spremni na saradnju s Tužilaštvom po ovom pitanju.

Pismom upućenim, 31. oktobra, pravni predstavnici Vlade RS-a su tu dokumentaciju već ponudili Tužilaštvu BiH, ali je ono iz neobjašnjivih razloga odbilo da je primi, saopćeno je danas iz entitetske vlade.

Pravni predstavnici Vlade RS-a naglašavaju da Vlada nema zakonsku obavezu da dostavi traženu dokumentaciju jer tužilac nije konstatovao da je predmet u njegovoj nadležnosti.

  • Umjesto toga kao razlog je navedeno moguće kršenje jednog člana Krivičnog zakona RS-a, što nadležnost locira na pravosuđe RS-a, a ne na Tužilaštvo niti Sud BiH, a u skladu sa Članom 12. Zakona o Tužilaštvu BiH i Članom 13. Zakona o Sudu BiH i važećim ustavima, navodi se u saopćenju.

U pismu je naglašeno da Vlada RS neupitno ima ovlaštenja da angažuje pravne zastupnike i da se očekuje da Tužilaštvo BiH sarađuje s vladinim pravnim zastupnicima.

Na kraju pisma advokati ističu da "do sada preduzete radnje u vezi s istragom ukazuju na političke motive, a ne na pravilan pravni proces, te da se očekuje da će se tužilac uzdržati od samovoljnog izvršavanja ovlaštenja i djelovanja u suprotnosti sa zakonom jer je političko uplitanje u istragu suprotno pravu“.