BiH
0

Prava nacionalnih manjina u FBiH trebaju biti zakonom uređena

FENA
Prava nacionalnih manjina u Federaciji BiH trebaju biti zakonom uređena, a građani pripadnici nacionalnih manjina moraju biti ravnopravni građani Bosne i Hercegovine istaknula je, između ostalog, potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić.

Spomenka Mićić je ovo istaknula na sastanku koji je danas u njenom kabinetu održan s predstavnicima nacionalnih manjina, Biroa za ljudska prava i predstavnicima federalnih ministarstava pravde i obrazovanja.

U saopćenju iz kabineta potpredsjednice FBiH se navodi da bi Parlament u najkraćem roku trebao pokrenuti proceduru usvajanja zakona kako bi desetine hiljada građana Federacije, pripadnika nacionalnih manjina, bili u mogućnosti uživati sva prava koja im garantuju kako međunarodni standardi tako i Ustav i drugi zakoni u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednica Mićić je dala punu podršku nastojanjima predstavnika nevladinih organizacija koje zastupaju prava nacionalnih manjina i predstavnicima Biroa za ljudska prava u nastojanju da u partnerskom odnosu s odgovornim institucijama vlasti u najkraćem roku bude pripremljen tekst zakona koji bi bio upućen u Parlament Federacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine treba omogućiti sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina u procesu pripreme teksta zakona koji bi sva pitanja od značaja za očuvanje identiteta manjina u FBiH i puno uživanje svih prava, regulirao na način da omogući aktivno sudjelovanje nacionalnih manjina u svim segmentima društvenog života, istaknuli su predstavnici Biroa za ljudska prava.

Potpredsjednica Mićić je dala punu podršku inicijativi nevladinih organizacija koje su sudjelovale na sastanku u nastojanjima da budu prepoznate kao partneri institucijama vlasti i da im bude osigurano aktivno učešće u procesima kreiranja politika i donošenja odluka koje se odnose na grupe građana koje ove organizacije zastupaju.

"Jedino u partnerstvu s nevladinim sektorom možemo osigurati da istinski interesi različitih grupa građana budu zastupljeni u procesima kreiranja politika, te da građani na taj način ostvare pravo aktivnog sudjelovanja u procesima koji se na njih odnose" istaknula je potpredsjednica Spomenka Mićić.

Svi su sudionici sastanka bili optimistični kada je riječ o potrebnom vremenu za usvajanje zakona i očekuju da će Parlament Federacije do kraja godine usvojiti zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u Federaciji čime bi zakonodavni okvir za zaštitu prava manjina u Bosni i Hercegovini bio u potpunosti uspostavljen.

Okvirni Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još u aprilu 2003. godine, a Narodna skupština Republike Srpske je isti zakon usvojila 2005. godine.