BiH
0

Praštalo: BiH je poput vulkana

FENA
Predrag Praštalo
Predrag Praštalo
Bosna i Hercegovina je poput vulkana koji može mirovati 1.000 godina, ali već sutra može eksplodirati. Ovu ocjenu je danas u Budvi iznio predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, govoreći kao jedan od panelista drugog dana Kongresa Evropskog pokreta International koji se održava pod nazivom "Jačanje civilnog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima".

Praštalo je rekao da od mira i stabilnosti u BiH zavise mir i stabilnost u cijelom regionu, te upravo radi toga proces evropskih integracija svih zemalja regiona dobija na značaju i nema alternative.

"U svim zemljama regiona bilježi se napredak u procesu evropskih integracija, dok u BiH taj proces stagnira, prije svega zato što ne postoji politički konsenzus o procesu evropskih integracija kao vitalnom državnom interesu", kazao je on.

Praštalo je upozorio da se BiH nalazi na prekretnici - ili disolucija ili integriranje u EU.

"A disolucija nije moguća mirnim putem i bila bi uvod u novi rat u BiH, što bi se odrazilo na cijeli region, čime bi Balkan, umjesto regiona mira, prosperiteta i saradnje, ponovo postao region problem", ocijenio je.

Smatra da bi za BiH bilo posebno značajno da Srbija nastavi svoj evropski put radi tijesne povezanosti sa BiH, a na taj način bi i srpski narod u BiH, poput hrvatskog, dobio pozitivan primjer i prihvatio evropske integracije kao svoj interes.

Također, zaključio je, od velikog značaja za situaciju u BiH bilo bi poželjno da se nastavi proces saradnje Evropske unije i Republike Turske.