BiH
729

Poznate sarajevske građevine okupane plavom bojom

FENA
(Foto: FENA)
Sarajevo se večeras osvjetljavanjem plavim svjetlom nekoliko institucija nauke i kulture te gradskih mostova priključilo globalnoj akciji "Light it up Blue" kojom se simbolički pruža podrška osobama s autizmom povodom 2. aprila, Svjetskog dana autizma.

U centralnom dijelu grada uočljivim plavim svjetlom osvijetljeni su Narodno pozorište, Umjetnička galerija BiH, Akademija likovnih umjetnosti BiH, Vijećnica, Dom oružanih snaga BiH, Zemaljski muzej BiH, te Vječna vatra.

Time je i Sarajevo postalo dio globalne akcije kojoj je cilj ukazati na potrebu unapređenja obrazovanja, socijalnog uključenja i podrške osobama s autizmom, a posebno djeci.

Osvjetljenje grada plavim svjetlom omogućila je neprofitna nevladina organizacija EDUS - Edukacija za sve koja razvija i unapređuje obrazovanje i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju, partnerstvom sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom, kroz edukaciju, informiranje i podizanje svijesti javnosti.

Iako nema preciznih podataka, pretpostavka je da u BiH ima nekoliko hiljada osoba u autističnom spektru.

Statistike evropskih udruženja govore da svako 110. dijete oboli od autizma, odnosno od hiljadu djece šest ima pokazatelje ove bolesti.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, riječ je o vrlo složenom poremećaju.

Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.