BiH
481

Pozitivna priča iz Hadžića: Dobri ljudi i dalje pune humanitarne kontejnere

Piše: A. Pobrić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Teško je pobrojati koliko je odjeće, obuće i igračaka prikupljeno i podijeljeno od novembra 2013. godine, kada su u Hadžićima postavljeni humanitarni kontejneri", rekao je za Klix.ba direktor Srednjoškolskog centra Hadžići Misim Gegić.

Vrijedni volonteri iz ove škole protekle godine su obradovali mnoge sugrađane koji nemaju novca za kupovinu odjeće, a to je posebno važno u zimskom periodu.

Prema direktorovim riječima, osim odjeće prikupljaju se i obuća, igračke, pa i platno, a dešava se da u humanitarnim kontejnerima pronađu i robu s koje nije ni skinuta etiketa.

"Osigurali smo jednu prostoriju u školi u koju donosimo prikupljene stvari, pregledamo ih i sortiramo, pa onda dijelimo. Naši učenici su prvo pomogli svojim kolegama iz škole koji nemaju novca za odjeću, a potom napravili spiskove porodica sa područja općine. Nakon toga, ova pomoć je upućivana u izbjegličko naselje u Međeđi kod Višegrada, u Dom penzionera u Goraždu, Zavod za zaštitu djece i omladine Pazarić, zatim je udruženje Dobro srce odvozilo više tona stvari u više navrata...", ističe Gegić.

"Od početka ove školske godine učenici rade po spisku Centra za socijalni rad od kuće do kuće i, zahvaljujući Općini Hadžići, koja je organizovala prevoz, već su odvezli dva puta po tri kombija", dodao je.

U Srednjoškolskom centru su posebno ponosni jer su stekli povjerenje građana, pa se vijest o njihovoj akciji daleko proširila, tako da svoje donacije ne upućuju samo Hadžićani.

"Odjeću donose i iz Sarajeva, a vikendom, kada se na obližnjem sportskom terenu igraju utakmice, kontejneri budu doslovno zatrpani", navodi direktor.

Osim što odjeća i obuća dobro dođu novim vlasnicima koji je ne mogu priuštiti, ovom akcijom radi se i na smanjenju količine otpada koji se svakodnevno odvozi na deponije, jer tekstil nije otpad i može se reciklirati.

"Djeca vole da dijele, da se uključuju u humanitarne projekte, rado volontiraju i često se mijenjaju u ovim poslovima", dodao je Gegić. Grupu učenika predvodi profesorica hemije Jasmina Pezo, ali su u projekt uključeni i drugi profesori.

"Nedavno nam je jedan gospodin iz Zenice pisao s molbom da mu pomognemo, pa mu je naš profesor odnio pakete", kazao je direktor koji ne krije zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom projekta humanitarni kontejneri i nada se da će se tako i nastaviti.

Svi oni kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći pozvani su da ih posjete, a oni kojima pojedini komadi odjeće samo sakupljaju prašinu u ormarima da je donesu i učine dobro djelo.

SC Hadžići trenutno provodi i projekt Inkluzivna škola, u okviru kojeg se školsko osoblje obučava za rad sa djecom sa posebnim potrebama, nabavlja neophodna literatura, te instalira školski lift, kako bi se savladala arhitektonska barijera za ove učenike. Vrijedno se radi i na informatizaciji škole po principu "onaj ko ne zna pita onoga ko zna".