BiH
0

Powel: U Bosni i Hercegovini učinjen znatan napredak

NINA
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Colin Powell doputovao je jučer u Sarajevo.

Colin Powell se sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem i članovima Predsjedništva BiH Borislavom Paravacem i Draganom Čovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem i ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je bilo riječi o zamjeni snaga SFOR-a snagama Evropske unije, približavanju BiH evropskim i euroatlantskim integracijama i suradnji s Haaškim sudom.

Delegacija BiH je upoznala državnog sekretara SAD-a Colina Powella s procesom reformi koje se provode u smjeru priključenja BiH evropskim i euroatlantskim integracijama. Izražena je potreba za pomoći u privođenju osumnjičenih za ratne zločine, što je i glavni uslov za priključenje BiH NATO-vu programu Partnerstvo za mir (PfP). Također je izraženo zadovoljstvo ostankom štaba NATO-a u BiH na čijem čelu će biti američki general.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za sve što je učinjeno u mandatu SFOR-a u uspostavi mira i stabilnosti te rekonstrukciji, obnovi i povratku izbjeglih i raseljenih osoba.

Američki državni sekretar Powell je izrazio da je u Bosni i Hercegovini učinjen veliki napredak te da će SAD i dalje pomagati napore BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Kako je Colin Powell istaknuo, zamjena snaga SFOR-a snagama EU-a neće smanjiti interes i podršku SAD-a nastojanjima bh. vlasti oko dobrobiti građana BiH dodajući da Sjedinjene Američke Države ostaju u BiH i kroz štab NATO-a koji će pomagati, između ostaloga, u reformi obrane i privođenju optuženih za ratne zločine, naglasio je državni tajnik SAD-a. Također je izrazio zahvalnost za slanje bh. deminerske jedinice u sklopu mirovnih snaga u Irak.

Na sastanku je izražena važnost izgradnje moderne i ekonomski samoodržive BiH te je u tom kontekstu naglašena potreba jačanja privredne saradnje dviju zemalja.