BiH
1

Povukla se voda u Čeliću, u Srebreniku 55 klizišta

FENA
Srebrenik (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Srebrenik (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Voda se sa poplavljenog područja u Čeliću povukla u korito, a od ukupno 250 objekata zahvaćenih poplavama izvršena je evakuacija oko 110 osoba koji se nalaze kod rodbine i prijatelja.

Prema informaciji Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na području ove općine oštećeno je sedam mostova. Veliki broj lokalnih puteva je također oštećen.

Usljed plavljenja izvorišta pitke vode lokalni vodovodi ne vrše distribuciju pitke vode osim sa nedavno postavljenog filternog postrojenja.

Na području općine Srebrenik prijavljeno je 55 klizišta. Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 1,80 m. U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići, put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu, most za Ljenobud je skoro neupotrebljiv, a istim se služe i stanovnici naselja Duboki Potok 3 i Bjelave.

Prekinuta je i putna komunikacija za Gornji Srebrenik i to na dva mjesta. U MZ Podpeć u naselju Karaula je takođe prekinuta putna komunikacija za Pušine i dio naselja Polja.

Magistralni put M-18 je na nekoliko mjesta oštećen, kao i regionalni putevi za Gračanicu (preko Sladne, Falešića-Orahovice) i skoro svi asfaltni i makadamski putevi su oštećeni i u prekidu.

Nivo rijeke Spreče je na području Gračanice u protekla 24 sata stagnirao 105 cm. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati bio je 445 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju.

Izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva, iz Miričine 10 porodica sa oko 40 članova, iz MZ Orahovica tri porodice u izbjegličko naselje.

Trenutno je oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom.

Magistralni put M4 Tuzla-Doboj je prohodan.

U Živinicama se rijeka Spreča izlila iz korita kompletnom dužinom i pod vodom se nalazi oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

U poplavama je u Doboj Istoku oštećeno više od 50 mostova na lokalnim vodotocima, dva mosta u Doboj Istoku na magistralnom putu M4 su oštećena. Veći dio lokalne putne infrastrukture je pod vodom.

Pod vodom je i oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nanovo zasijani usjevi su potpuno uništeni.

Magistralni put M4 Tuzla-Doboj u mjestu Stanić Rijeka je pušten u promet. U odbrani od poplava angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo.

U općini Kalesija još uvijek je zatvoren lokalni put Kalesija-Gojčin ispod nadvožnjaka, zbog visine vodenog stuba 1 m. Saobraćaj je preusmjeren alternativnim pravcem.

Poplavama su u općini Lukavac uništena dva mosta u Gnojnici. Također je uništen put prema deponiji tako da je otežan odvoz smeća. Prijavljena su dva nova klizišta.

Vodostaj je na HA Modrac u 7 sati jutros iznosio 200,61 m.n.m. koji je u odnosu na jučerašnji dan viši za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 110,32 m3/s, stoji u izvještaju.