BiH
3

Povratnici u RS i dalje se mogu liječiti na području TK

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povratnici na područje Republike Srpske i dalje svoje pravo na zdravstvene usluge primarne zdravstvene zaštite mogu ostvariti na području Tuzlanskog kantona - saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

"Ovo pravo im je za 2015. godinu utvrđeno Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku u JZU Dom zdravlja na području Tuzlanskog kantona, donesenom 20. januara 2015. godine", navodi Vlada TK.

Da bi ostvarili pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu povratnici su se, kako se pojašnjava, obavezni javiti u poslovnicu Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona koja je najbliža njegovom mjestu prebivališta u Republici Srpskoj.

Trebaju dostaviti dokaz da je prije povratka u mjesto prebivališta u Republici Srpskoj imao status raseljene osobe saglasno Zakonu o raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji BiH i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, fotokopiju lične karte izdatu u općini prebivališta u Republici Srpskoj za sebe i punoljetne članove uže porodice odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloljetne članove uže porodice te izjavu u kojoj će zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa (domovi zdravlja) ostvarivati primarnu zdravstvenu zaštitu.

Na osnovu priložene dokumentacije nadležna poslovnica zdravstvenog osiguranja izdaje uvjerenje o korištenju prava na primarnu zdravstvenu zaštitu za navedenu kategoriju lica i na osnovu izdatog uvjerenja osigurnik ostvaruje zdravstvenu zaštitu nivoa doma zdravlja za koji se opredjelio, saopćeno je.