Široka ponuda
32

Povratak u klupe: Provjerili smo kako se kreću cijene školskog pribora

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bliži se kraj ljetnih odmora i početak nove školske godine. I dok mališani jedva čekaju povratak u školske klupe roditelje najviše interesuje kako će se kretati cijene pribora i udžbenika.

Ekipa portala Klix.ba istražila je koliko košta kupovina školskog pribora za novu školsku godinu,

Kao i inače, najveći trošak svakako predstavlja kupovina školske torbe. Cijene anatomskih ruksaka kreću se od 45 KM do preko 100 KM. Među jefnijim su varijantama su platneni ruksaci koji koštaju oko 15 KM.

Izbor pernica je, kao i uvijek, raznolik, a cijene se kreću od 13 KM pa nadalje, zavisno od broja "spratova" pernice te pribora koji u njoj dođe. Pernice koje uglavnom kupuju srednjoškolci koštaju u prosjeku 6 KM, a u ponudi ima i onih skupljih od 17 KM.

Cijene sveski kreću se u rasponu od 1,20 KM pa do 5 KM, a to uveliko zavisi o uvezu i veličini. Sveske formata A4 tvrdog uveza su najskuplje i koštaju od 4 KM pa nadalje. Sveske formata A5 koštaju od 1,20 KM do 2,50 KM.

Blokovi za crtanje se kreću od 0,80 KM pa do 1,70 KM, zavisno od veličine papira.

Cijene flomastera se pretežno kreću od 5,5 KM pa do 8 KM. Drvene bojice se mogu kupiti u prosjeku za 4 KM.

Prosječna cijena šestara je 8 KM, a cijene idu i do 20 KM. Za vodene bojice je potrebno izdvojiti 5,20 KM, dok tempere koštaju u prosjeku 8,70 KM.

Plastelin košta oko 3,50 KM. Cijena ljepila u stiku je 1,30 KM. Obične grafitne olovke se mogu kupiti u setovima sa po deset olovaka koji koštaju u prosjeku 2,5 KM. U ponudi su i pojedinačne cijene olovaka do 1 KM, zavisno od motiva koji se na njima nalazi.

Setovi linijara i trokuta koštaju oko 2,5 KM, a šiljala po komadu koštaju od 0,75 KM do 3 KM. Kada je riječ o gumicama za brisanje, cijene se kreću kao i kod šiljala od 0,75 KM pa do 3 KM po komadu. Međutim, u ponudi su i setovi sa po tri šijala ili tri gumice za brisanje koji koštaju oko 3 KM.

Izračunali smo koliko je novca potrebno za kupovinu pribora, po navedenim cijenama, jednom školarcu koji pohađa treći razred osnovne škole.

U računicu smo uvrstili ruksak po cijeni od 45 KM, četiri sveske tvrdog uveza formata A5, dvije sveske tvrdog uveza formata A4 i dvije sveske formata A5 mekog uveza te po pakovanje svakog od navedenih artikala poput bojica, flomastera itd..

Za kupovinu pribora učeniku trećeg razreda potrebno je u prosjeku oko 120 KM, a taj trošak je, naravno, veći za roditelje učenika viših razreda.