Reakcije na najave iz RS-a
0

Povlačenje srpskih funkcionera će više naštetiti njima nego državi

Piše: Edita Gorinjac
Ukoliko bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uveo sankcije protiv političara iz Republike Srpske, zbog odluke o referendumu, svi izabrani i imenovani funkcioneri iz tog entiteta će napustiti zajedničke organe, agencije i institucije BiH. Ovo je za Sarajevo-x.com potvrdila i Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali nije htjela govoriti o detaljima.

Kada bi do toga došlo, srpski funkcioneri iz svih zajedničkih institucija bi se povukli sve dok sankcije ne budu ukinute. Inzko je ranije najavio kako postoji mogućnost sankcionisanja dužnosnika, ali da o tome trenutno ne razmišlja. Kada je u pitanju referendum u RS-u, Inzko je mišljenja da on nije sporan ukoliko je iz nadležnosti općine ili entiteta, ali da se onaj koji u RS-u planiraju provesti tiče institucija koje su u nadležnosti države.

Ukoliko bi došlo do povlačenja funkcionera iz RS-a, to bi značilo potpunu blokadu državne vlasti. U SDA-a se nadaju da do toga neće doći, te očekuju da će se vlast na državnom nivou formirati u maju i junu, kaže Amir Zukić, generalni sekretar ove stranke.

"Entitetske skupštine su prenijele ovlaštenja na BiH i resori u BiH su formirani u skladu sa Ustavom, u čemu su učestvovali i organi RS-a. Mislim da su i delegati SNSD-a glasali za prenos tih nadležnosti na državu. Pojedinac ne smije blokirati institucije BiH, one moraju biti servis građana", kaže Zukić za naš portal.

Poslanik iz iste stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šefik Džaferović kaže da, ukoliko se neko odluči na ovakav potez, treba znati da time neće naštetiti državi BiH, već da će prije naštetiti entitetu iz kojeg dolazi.

"Obaveze institucija BiH, kao što su Predsjedništvo, Vijeće ministara, Parlamentarna skupština BiH, su po Ustavu BiH ustanovljene tako da u njihovom funkcioniranju učestvuju predstavnici i entiteta i naroda, tako da je svako povlačenje predstavnika entiteta ili naroda iz institucija Bosne i Hercegovine teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je direktan udar u temelje tog sporazuma. Ukoliko bi neko za tim posegao, to bi bio pokušaj da se destruiraju institucije BiH i sama država. Vjerujem da do toga neće doći", izjavio je Džaferović.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Zvonko Jurišić za Sarajevo-x.com kaže kako je jasno da je međunarodna zajednica u BiH čvrsta pri stavu da će poništiti odluke eventualnog referenduma u RS-u, ali da su s druge strane vlasti u tom entitetu odlučne da odluku o referendumu provedu do kraja, što bi moglo dovesti do privremenog povlačenja funkcionera iz RS-a.

"Mislim da BiH neće biti ugrožena. Može doći do privremenog povlačenja funkcionera isključivo radi političkih pritisaka, ali ne i definitivnog povlačenja", uvjeren je Jurišić, te dodaje da je BiH trajna kategorija i da joj ovakvo šta ne bi trebalo naštetiti.

Komentar na ove najave iz RS-a smo tražili i od OHR-a gdje nam je Ljiljana Radetić, portparol Kancelarije visokog predstavnika u BiH, rekla da "OHR očekuje od svih vlasti u BiH da poštuju Dejtonski mirovni sporazum".

Srpski kadrovi na najvišim funkcijama na koje bi se moglo odnositi povlačenje su Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mladen Zirojević, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, kao i svi zamjenici ministara u Vijeću ministara iz srpske kvote, kao i srpski imenovani članovi u Sudu BiH.

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS-a je donijela Odluku o raspisivanju referenduma u ovom bh. entitetu na kojem bi se građani trebali izjasniti da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.