Propao tender
51

Povećano prisustvo glodara i zmija u Kantonu Sarajevo, nije urađena sistemska deratizacija

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Pandemija koronavirusa donijela je pune ruke posla službama za dezinfekciju, ali tokom borbe protiv virusa zapostavljena je potreba za zaštitom od glodara. Tender za proljetnu deratizaciju u Kantonu Sarajevo je propao zbog čega susreti s miševima danas nisu strani ni u centru glavnog grada.
Stanari nekoliko sarajevskih naselja tokom ljeta su se žalili na povećano prisustvo miševa u haustorima i ispred zgrada, a svemu je uzrok propala proljetna sistemska deratizacija.

Iz sarajevskog preduzeća Sanacija 3D govore nam da se čeka na raspisivanje novog tendera tek polovinom oktobra, što bi moglo spriječiti provođenje i jesenje deratizacije.

"Imali smo jako puno poziva građana koji su se žalili na pojavu kako glodara, tako i zmija. Nekad smo morali prekinuti dezinfekciju da bismo uradili deratizaciju na nekom prostoru. Miševi su se uglavnom pojavljivali oko vodotoka rijeka i oko smetljišta. Grad nam je malo zapostavljen što se tiče čistoće pa su miševima dostupni raznovrsni izvori hrane. Bilo ih je i u centru grada, pored zgrada, šetnica i na zelenim površinama", kazao nam je Sanin Siručić, direktor Sanacije 3D.

Međutim, još veći problem jesu zmije u sarajevskim naseljima koje se sve učestalije pojavljuju u naseljenim područjima koja inače nisu njihova staništa. Siručić ističe kako jednostavno jedan problem vuče drugi, odnoso gdje ima miševa, tu dolaze i zmije.

"Više nam i nije čudno da zateknemo smiju na manjim nadmorskim visinama, a po Sarajevu ih ima i na takvim mjestima jer mijenjaju staništa. Zmije se hrane miševima i čim je povećan broj miševa, povećava se i prisustvo zmije. To je sasvim logično", dodao je Siručić.

U slučaju pojave zmija građani o svom trošku postavljaju repelente u dvorištima i naseljima, ali čini se da nadležni nemaju dovoljno vremena i sredstava za glodare i gmizavce. Prethodnih godina stručnjaci iz ove oblasti pozivali su općine da se udruže i izdvoje sredstva za zaštitu od zmija, ali nisu našli "zajednički jezik". Stoga, svi uslovi pogoduju povećanju broja zmija, od najezde glodara, do neodržavanja površina.

Podsjetimo, prema Pravilniku o obavljanju obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, obavezna sistemska deratizacija provodi se dva puta godišnje tokom koje se na širem području i u što kraćem roku provode postupci uništavanja glodara jedinstvenom metodologijom i preparatima.