Klima uređaji veoma aktivni
99

Povećana potrošnja struje u ljetnim vrelinama

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Visoke temperature i korištenje klima uređaja doveli su do toga da potrošnja električne energije ponovo doseže rekordne vrijednosti, kažu u Eelektroprivredi RS, dok Elektroprivreda BiH u prvim danima augusta bilježi potrošnju za pet posto veću od planirane.

Trenutna dnevna potrošnja u RS je na nivou od oko 65 posto registrovane dnevne februarske potrošnje, kada su zbog konstantnih temperatura od 20 stepeni celzija ispod nule oboreni decenijski rekordi potrošnje električne energije u RS.

"Potrošnja električne energije u uslovima ekstremnih temperatura raste za oko 20 posto u odnosu na periode kada se uređaji za klimatizaciju ne koriste", rekao je za Nezavisne novine izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede RS Jovo Marić, dodajući da su u RS-u ovakvu situaciju očekivali i bili spremni.

Potrošnja električne energije kupaca koje snabdijeva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH, u prvim danima augusta 2012. godine veća je za pet posto u odnosu na planiranu potrošnju. "Teško je precizirati sve razloge koji su doveli do povećanja potrošnje ali, sigurno je da je povećanje uzrokovano i izuzetno visokim temperaturama, odnosno povećanom upotrebom klima uređaja", kazali su u Elektroprivredi BiH.

"Bez obzira na lošu hidrološku situaciju i u BiH i regiji, snabdijevanje kupaca koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH nije upitno. Situacija se svakodnevno prati, analizira i shodno prognozama, rad proizvodnih objekata se planira u skladu s očekivanim porastom potrošnje", dodali su iz Elektroprivrede BiH.