Slučaj "Ponorac i Marić"
0

Potvrđena presuda od 21 godine zatvora za ratne zločine

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Vrhovni sud Republike Srpske (RS) potvrdio je presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom su Marko Marić i Dalibor Ponorac osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora zbog ratnog zločina koji su počinili u banjalučkom naselju Vrbanja 1993. godine.

Portparolka Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović kazala je da su odbijene žalbe odbrana na presudu banjalučkog Okružnog suda, te da je Marko Marić osuđen na 13, a Dalibor Ponorac na osam godina zatvora zbog zločina počinjenog u decembru 1993. godine, prenosi BIRN Justice Report.

Krajem oktobra prošle godine, prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, Marko Marić i Dalibor Ponorac proglašeni su krivim da su se 29. decembra 1993. godine dovezli u banjalučko naselje Vrbanja, gdje su sreli Ahmeta i Seniju Karat, koje su “ugurali u kuću i ubili”.

Nakon ubistva, kako stoji u presudi, Ponorac i Marić napustili su kuću i sjeli u automobil kojim je upravljao Novak Šabić, da bi tokom vožnje Marić zatražio da stanu, te izašao iz vozila i pucajući iz pištolja ubio Midhada Obralića iz Vrbanje, koji se kretao putem.

Iz Vrhovnog suda RS-a potvrdili su da Ponorac i Marić ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne.

Vladimir Raosavljević, branilac Ponorca, najavio je kako će se žaliti Ustavnom sudu BiH na presudu jer smatra da Vrhovni sud RS-a nije pravilno cijenio objektivne dokaze, te da je došlo do “povrede zakona”.

“Prema odredbama Krivičnog zakona bivše Jugoslavije - koji je bio na snazi kada su počinili djelo - Vrhovni sud RS-a morao je u kaznu zatvora Mariću uračunati kazne po ranijoj presudi i izreći jedinstvenu kaznu”, pojasnio je Raosavljević.

On je dodao da je Marić ranije osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva, te je ta kazna trebala biti uračunata.