BiH
47

Potvrđena optužnica Bosniću: U protekle dvije godine iz arapskih zemalja uplaćeno 185.000 KM

Piše: E. F.
Husein Bosnić
Husein Bosnić
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Huseina Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Također, jučer je Bosniću, koji je poznat kao neformalni vođa selefijskog pokreta, produžen i pritvor.

Podsjećamo, u optužnici se navodi da je optuženi Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni u Hercgeovini, organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području naše zemlje, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Inače, Tužilaštvo BiH je ranije najavilo da će u ovom predmetu saslušati 15 svjedoka i dva vještaka, kao i da će dokazati krivnju optuženoga u ovome slučaju.

Inače, Bosnić je, sudeći prema tvrdnjama Dubravka Čampare, tužitelja u ovom predmetu, u posljednje dvije godine iz arapskih zemalja na račun uplaćeno 185.000 KM. Međutim, gdje je tačno utrošen sav novac nije poznato pa se tako sumnja da je upravo tim novcem finansiran odlazak bh. državljana na sirijsko ratišt.

Podsjećamo, Bosnić je uhapšen u spektakularnoj akciji Damask, kao i još nekoliko njegovih sljedbenika, no oni su nakon dvomjesečnog pritvora pušteni na slobodu.

Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuja ukinut je pritvor nakon dva mjeseca, dok je Bosniću ponovno određen.

Svima su određene mjere zabrane u vidu zabrana napuštanja boravišta, zabrane putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, kao i zabrana izdavanja novih putnih isprava i prelazak državne granice uz korištenje lične karte te obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama četiri puta sedmično.

Akcija Damask imala je i svoj nastavak te je prilikom hapšenja polovinom novembra privedeno 11 osoba i to zbog njihovog ratovanja u Siriji i Iraku.

Jučer su u okviru policijske akcije Damask uhapšene još dvije osobe koje su navodno, krenule u Siriju. Potvrdila je ovo za Klix.ba i Kristina Jozić, portparol SIPA-e "U nastavku aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Damask“, jučer su policijski službenici PS Velika Kladuša zadržali dvije osobe N.Š. i M.Ć. do dolaska, pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su lica preuzeli na dalje postupanje. U prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu, jedna osoba je saslušana u svojstvu svjedoka, a druga je kriminalistički obrađena i saslušana u svojstvu osumnjičenog. Protiv istog će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 162 b, stav (3) Krivičnog Zakona BiH," kazala je Jozić.

Navodno, jedna od uhapšeni osoba jeste žena koja je kazala da je krenula u Siriju da se uda dok je drugi uhapšeni kazao kako je pošao da bori na teritoriju Sirije.

Aktivnost je provedena u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo, a pod nadzorom postupajućeg tužioca, Tužilaštva BiH.