Mustafa Mujezinović
0

"Potrebno je naći alternativne načine finansiranja entitetskih budžeta"

FENA
Mustafa Mujezinović
Mustafa Mujezinović
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović smatra da je neophodno pronaći alternativne načine finansiranja entitetskih budžeta zbog smanjenih prihoda, ali da to ne znači nova zaduženja.

Komentirajući činjenicu da na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH u Banjoj Luci nije postignuta saglasnost o iznosu budžeta za narednu godinu, u kojoj će, kako je konstatirano, evidentno doći i do deficita, Mujezinović je za banjalučku Alternativnu televiziju rekao da to što nije postignuta saglasnost nije veliki problem, već je problem što novca nema dovoljno.

“Porasti prihoda nisu na nivou na kojem bi trebali biti. Svega ispod jedan posto se planiraju prirasti u sljedećoj godini, tako da je potrebno iznaći i alternativne izvore finansiranja”, kazao je federalni premijer.

Ušede na svim nivoima su, kazao je, rješenje, a ne dodatno zaduženje, kojeg za budžete više neće biti od MMF-a, već samo za Centralnu banku.

“Ono što nam ostaje je 100 miliona eura od Evropske unije, koji će najvjerovatnije biti prebačeni u iduću godinu, što je s jedne strane dobra vijest, ali za budžete u 2011., a loša za ovu godinu”, naglasio je Mujezinović.