OHR o slučaju 'Dobrovoljačka'
0

Potrebna pravosudna saradnja zemalja u regionu

SRNA
Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH je više puta ukazala na potrebu za pravosudnom saradnjom među zemljama u regionu, posebno kada je riječ o ratnim zločinima, izjavio je Srni portparol ove institucije Oleg Milišić povodom slučaja "Dobrovoljačka".

Milišić je podsjetio da su Hrvatska i Srbija potpisale odgovarajući sporazum u toj oblasti i da bi OHR podržao slične bilateralne dogovore Tužilaštva BiH.

Pravosudni organi u Srbiji pokrenuli su istragu protiv 19 državljana BiH u vezi sa ratnim zločinom u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, kada su navodno u centru Sarajeva snage tadašnje Armije BiH i "zelenih beretki" napali kolonu JNA koja se mirno povlačila iz kasarne.

Među ovim licima je i član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

Interpol Srbije je prošle nedjelje počeo sa raspisivanjem međunarodnih potjernica za više lica osumnjičenih za ratne zločine u slučaja Dobrovoljačka ulica.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je zahtjev Tužilaštvu BiH za pokretanje krivičnog postupka i raspisivanje međunarodne Interpolove potjernice za bivšim predsjednicima SRJ Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, kao, kako je rekao, odgovor na postupke Srbije za slučaj "Dobrovoljačke ulice".