Vijeće Evrope
0

Potreban je politički dijalog u BiH i regionu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Članovi delegacije za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope ukazali su danas u Banjoj Luci na potrebu političkog dijaloga u BiH i u regionu.

Tokom razgovora s ministrom za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omerom Brankovićem i ministrom prosvjete i kulture RS-a Antonom Kasipovićem predstavnici Vijeća Evrope zaključili su da u BiH i regionu postoje velike mogućnosti za politički dijalog i da u tom smislu postoji izvjestan napredak na Balkanu.

Izvjestilac Ureda za politička pitanja Vijeća Evrope Pietro Marcenaro naglasio je da su oni uvijek tu da podrže politički dijalog i one snage koje su za pomirenje te prevazilaženje problema iz prošlosti.

Kada su u pitanju ustavne promjene u BiH, on ističe da su promjene potrebne, posebno o pitanju građanskih prava, a tu je presuda Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”, kao i u “ravnoteži” koju je neophodno prepoznati i priznati za sve konstitutivne narode i ostale.

Entitetski ministri upoznali su predstavnike delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o značajnoj relaksirajućoj situaciji u region, posebno se pri tome osvrćući na aktivnosti predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i Srbije Borisa Tadića.

Kasipović je prenio stav RS-a da BiH vidi, prije svega, na temeljima Dejtonskog sporazuma.

Bilo je riječi i o izazovima koji bi slijedili u eventulanim promjenama tog sporazuma, pri čemu je potrebno “delikatan, oprezan i polagan pristup ustavnim promjenama, jer svaka improvizacija i nagli eksperimenti u tome mogu donijeti ozbiljne probleme BiH”.

Na sastanku je bilo riječi i o povratku izbjeglica i ostvarivanju njihovih prava te o obrazovanju i pravima djece.