Tuzla
0

Potpisani ugovori s izdavačima za distribuciju besplatnih udžbenika

FENA
Predstavnici Ministarstva obrazovanja i izdavači u Tuzlanskom kantonu potpisali su danas ugovore o distribuciji besplatnih udžbenika.
Ugovori o distribuciji udžbenika potpisani su sa 10 izdavača iz cijele Federacije BiH. Današnjem potpisivanju prisustvovale su dvije izdavačke kuće iz Tuzle, a tokom potpisalo je i preostalih osam.

U Tuzlanskom kantonu više od 23 hiljade učenika će dobiti besplatne udžbenike.

Kad su u pitanju osmoškolci od petog do osmog razreda, besplatne udžbenike ove će godine dobiti samo Romi, djeca poginulih boraca i socijalno ugroženi te učenici iz porodica s troje ili četvero djece koja se školuju.

Kako navode iz resornog kantonalnog ministarstva, u školama je sve spremno za prihvat udžbenika. Distribucija je počela još u ponedjeljak. Do početka nastave većina knjiga će biti u školskim klupama.

Izdavači udžbenika ovaj su put morali ispoštovati sve odluke recenzenata, pri čemu se Ministarstvo potrudilo da tim jezičkih stručnjaka bude na najvišem nivou. Autori i izdavači koji se nisu držali uputstava recenzenata o svom trošku moraju izvršiti korekcije.