Sarajevo
0

Potpisan ugovor između Memorijalnog centra Potočari i Energoinvesta

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović i direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak potpisali su danas u Sarajevu ugovor između Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i Energoinvesta.

Ugovor se zasniva na pružanju usluga izrade idejne i izvedbene projektne dokumentacije svih faza za izgradnju druge faze Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, tačnije Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. u kompleksu bivše tvornice akumulatora u Potočarima, a prema prvonagrađenom konkursnom radu i idejnom arhitektonskom rješenju druge faze Memorijalnog centra.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović je zahvalio autorima idejnog rješenja druge faze Memorijalnog centra u Potočarima i Energoinvestu na najpovoljnojoj ponudi za nastavak ovog posla.

“Nemamo ambiciju da ovo uradimo brzo. Naš plan je da radimo dio po dio s obzirom na vrlo zahtjevan posao i veliki novac koji je za to potreban. Ali nadam se da će i država BiH i međunarodna zajednica imati ponovno razumjevanje za ovaj projekt i da ćemo u nekom realnom periodu moći zaokružiti i drugu fazu izgradnje Memorijalnog centra u Potočarima”, kazao je Ahmetović.

Direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak je kazao da bi bio mnogo sretniji i zadovoljniji da potpisuju ugovor o izgradnji neke tvornice u Srebrenici, “da smo negdje u nekim drugim vremenima, da pravimo neki sportsko-rekreacioni centar, neki novi hotel, autoput, nešto što doprinosi boljem životu građana”.

“Međutim, život je takav da potpisujemo ugovor o izgradnji druge faze Memorijalnog centra u Potočarima. Dali smo najpovoljniju ponudu i nastojat ćemo da u roku od četiri i po mjeseca napravimo kompletnu projektnu dokumentaciju”, kazao je Vlahovljak.

Nakon što bude urađena projektna dokumentacija, bit će poznato koliko će koštati druga faza, i tada će se, kako je rečeno, početi s kampanjom prikupljanja sredstava za izradu druge faze Memorijalnog kompleksa u Potočarima.

Druga faza, između ostalog, podrazumijeva kompletno vanjsko uređenje cijelog kompleksa, kao i uređenje muzejskog prostora odnosno tvorničke hale.