BiH
46

Potoci teku ulicama Lukavca, vodena bujica prodire u domove

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Građani Lukavca od sinoć vode bitku sa vodenom bujicom koja se slijeva gradskim ulicama. Desetine stambenih objekata je pod vodom, a ekipe Civilne zaštite i druge komunalne službe čine sve kako bi odbranili materijalna dobra.

"Moja kuća je od jutros pod vodom. I u maju smo bili poplavljeni. Zvao sam Civilnu zaštitu, tražio pumpu za ispumpavanje vode, ali za sada nisam ništa dobio. Supruga mi do podne treba otići na dijalizu, a ni sam ne znam kako ću je prebaciti do Doma zdravlja”, kaže Adnan Salkić iz lukavačke ulice Alekse Šantića.

Pored glavne autobusne stanice teče potok, baš kao i u svim drugim okolnim ulicama.

Zatekli smo građane koji su motkama pokušavali pročistiti začepljene kanalizacione odvode. Mnogi od njih su bili nervozni, jer problema sa poplavama imaju od maja, a samo u posljednjih 15-ak dana ovo je četvrti put da se kroz Lukavac slijevaju oborinske vode.

U Općini Lukavac u toku je vanredna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite. Međutim, oči ugroženog stanovništva uprte su u nebo.

Kiša je od jutros pojačala intenzitet, a pred Lukavčanima je još jedna besana noć.

Izuzetno teška situacija je i u drugim dijelovima lukavačke općine, pogotovo u Orahovici na putu za Gračanici te Turiji i Prokosovićima u blizini jezera Modrac.