Slučaj Korićanske stijene
0

Potjernica za Dušanom Jankovićem je važeća

Sarajevo-x.com
Dušan Janković (Foto: Sud BiH)
Dušan Janković (Foto: Sud BiH)
Nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom su četvorica bivših policajaca iz Prijedora osuđena za zločin na Korićanskim stijenama, iz Suda BiH su potvrdili da je potjernica za Dušanom Jankovićem još uvijek na snazi, javio je Birn Justice Report.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su osuđeni na ukupno 86 godina zatvora zbog ubistva oko 150 ljudi na Korićanskim stijenama, te odredilo ponovno održavanje suđenja.

Ovom odlukom istovremeno je ukinut pritvor Babiću, Škrbiću, Stojniću i Jankoviću, koji je određen nakon izricanja prvostepene presude u decembru prošle godine, te su optuženima određene mjere zabrane.

Međutim, Janković – koji se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, kojom je proglašen krivim i osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora – od decembra 2010. godine se nalazi u bjekstvu.

Na prijedlog Državnog suda, za Jankovićem je raspisana potjernica, te su o njegovom bjekstvu obaviješteni Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i granični prijelazi.

Iz Odjela za informisanje Suda BiH su kazali da usprkos ukidanju pritvora Jankoviću, potjernica za njim još uvijek je važeća.

"Ukoliko dođe do lišavanja slobode Dušana Jankovića, o tome će Sud BiH biti obaviješten i tek onda će se razmatrati da li da mu se odredi pritvor", naveli su u Državnom sudu.

Sud BiH je krajem prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Babića i Škrbića, nekadašnje pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osudio na po 22 godine dugotrajnog zatvora, dok je Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio na 15 godina, zbog ubistava više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Istom presudom je Janković, bivši komandir SJB-a Prijedor, proglašen krivim za naređivanje ubistava, dok je izrečena oslobađajuća presuda Miloradu Radakoviću.

Na ovu presudu su se žalile Odbrane i Državno tužilaštvo, nakon čega je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja, dok je potvrđen dio koji se odnosi na oslobađajuću presudu Miloradu Radakoviću.