Mentalno zdravlje
64

Posvećenost profesionalaca mijenja živote osoba s mentalnim problemima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Svečanom dodjelom uvjerenja/certifikata za prvu generaciju od 65 okupacionih terapeuta u mentalnom zdravlju u Federaciji BiH obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, koji je ove godine posvećen temi "Mentalno zdravlje na radnom mjestu".

Radi se polaznicima jednogodišnje edukacije iz oblasti okupacione terapije u mentalnom zdravlju koju je organiziralo Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici, a u partnerstvu sa Asocijacijom XY, kroz "Projekt mentalnog zdravlja u BiH" kojeg podržava Vlada Švicarske.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez naglasio je na pres-konferenciji da se promocijom prve generacije okupacionih terapeuta u Federaciji BiH na najbolji način obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, jer se time zapravo značajno unaprjeđuju usluge iz oblasti mentalnog zdravlja u Federaciji BiH.

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić ponosna je zbog činjenice da je ta asocijacija, kroz Projekt mentalnog zdravlja u BiH, sudjelovala u implementaciji edukacije iz okupacione terapije koju je uspješno završilo 65 polaznika profesionalaca iz te oblasti u Federaciji BiH i 52 iz Republike Srpske.

"Ovo je jedan od važnih koraka u poboljšanju usluga i kvaliteta centara za mentalno zdravlje za osobe s mentalnim poteškoćama, koje okupacione tarapeute smatraju prijateljima, a centre drugim domom", rekla je Osmanagić.

Zadovoljstvo zbog promocije prve generacije okupacionih terapeuta u FBiH izrazila je i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

"Često smo svjedoci kako stručnost i posvećenost profesionalaca u mentalnom zdravlju mijenjaju živote osoba s mentalnim problemima i njihovih porodica. Edukacija koju su ovi profesionalci završili u okviru Projekta mentalnog zdravlja, pomoći će im da pruže još kvalitetniju njegu i doprinesu bržem oporavku svojih klijenata", kazala je Datwyler Scheuer. Dodaje da je taj projekt dio šire podrške koju Švicarska pruža reformi sistema zdravstvene zaštite u BiH.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky osvrnuo se na ovogodišnju temu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, naglasio da su različite vrste stresa na radnom mjestu česta pojava, a u kontekstu okupacione terapije poručio da "rad jeste dobra terapija, ali ako rad postane izvor mentalnih problema to nije dobro".

Projekt mentalnog zdravlja u BiH bavi se poboljšanjem kvalitete života osoba s mentalnim problemima, a namjera je smanjiti diskriminaciju kojoj su izložene te osobe i osigurati pristup kvalitetnim uslugama za njih.

Datwyler Scheuer je naglasila da će Švicarska nastaviti da podržava unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite u BiH, a u naredne četiri godine planira osigurati oko 25 miliona KM za zdravstvene projekte. U okviru Projekta mentalnog zdravlja, kaže, rade sa svih 74 centra za mentalno zdravlje koliko ih ima u BiH.

Današnji skup u Sarajevu bio je prilika i da zdravstvene ustanove koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja na štandovima izlože rukotvorine polaznika okupacione terapije.