Sarajevo
64

"Poštuj život, ne oružje": Dovoljna je jedna sekunda nepažnje koja će bespovratno uništiti život

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas počela kampanja "Poštuj život, ne oružje" u kojoj učestvuje svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH.

Kampanja se održava uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Kroz događaje koji će se održati širom Bosne i Hercegovine, uz razgovor sa policijskim službenicima, građani i građanke, kao i mladi i djeca će imati priliku da čuju nešto više o samom projektu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Poseban akcenat je na odgovornim vlasništvom nad oružjem čime sprječavamo tragične slučajeve, dok neodgovornim vlasništvom dovodimo u opasnost sve u njegovoj blizini. Ovo je i jedna od ključnih poruka kampanje "Poštuj život, ne oružje".

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Osim u Sarajevu, javni događaji promocije kampanje podizanja svijesti o opasnostima SALW-a bit će održani u Livnu 15. novembra, Širokom Brijegu 16. novembra, Zenici 17. novembra, Tuzli 20. novembra, Bijeljini 23. novembra, Travniku 28. novembra, Cazinu 29. novembra, Prijedoru 30. novembra, Mostaru 4. decembra, Trebinju 5. decembra i drugim gradovima u BiH tokom 2023. i 2024. godine.

Mersiha Novalić, načelnica odjela za odnose s javnošću policijskog komesara Kantona Sarajevo, kazala je danas da možda i glavna poruka bi bila da ne postoji nijedna situacija u kojoj se oružje može smatrati bezopasnim i da ne postoji nijedna situacija u kojoj se oružje može smatrati igračkom.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Bili smo svjedoci kako u regiji, tako i u našoj držav, ali i širom svijeta različitih nesreća koje su bile uzrokovane neodgovornim držanjem legalnog naoružanja. Stoga nam je sada fokus da govorimo prventstveno mladima, ali i vlasnicima legalnog naoružanja, pogotovo onih koji imaju malu djecu kod kuće, koliko je važno držati se zakonskih propisa i načina ispravnog čuvanja legalnog naoružanja. Dovoljna je samo jedna sekunda nepažnje koja će bespovratno uništiti ne jedan, nego više života. Tako da nam je jako bitno govoriti o tome da legalno oružje mora biti van dohvata djece, mora biti skladišteno na način na koji je propisan zakonom i djecu nikako ne smijemo učiti da je oružje bilo kakav vid igračke, niti maloljetnike upoznavati sa oružjem", rekla je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ona je kazala da stoga sve aktivnosti, kako i one cijelogodišnje koje MUP KS sprovodi kroz redovne programe rada policije u zajednici, ove godine sa UNDP-om i partnerima rade na edukaciji djece, mladih i vlasnika legalnog naoružanja o odgovornom čuvanju legalnog oružja.