BiH
2

Postignut dogovor o isplati naknada penzionisanim vojnicima

SRNA
Vojnici pred Parlamentom (Foto: Arhiv)
Vojnici pred Parlamentom (Foto: Arhiv)
Predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Federalnog zavoda za PIO/MIO i Fonda PIO Republike Srpske (RS) usaglasili su danas u Sarajevu način i proceduru isplate sredstava za prijevremeno penzionisane pripadnike Oružanih snaga (OS) BiH obuhvaćene Zakonom o dopunama Zakona o službi u OS BiH.

Sporazum podrazumijeva da će se transfer 19.917.000 KM sa Jedinstvenog računa trezora iz budžeta MO BiH za 2012. godinu biti izvršen u skladu sa ukupnim brojem mjeseci i dana od dana otpuštanja iz službe lica na koje se odnosi implementacija Zakona, odnosno isplata sredstava, do dana prestanka važenja Zakona.

Sporazumom je utvrđeno da Federalnom zavodu PIO/MIO pripada 79,80 posto, a Fondu PIO RS 20,20 posto ukupno odobrenih sredstava.

Ministarstvo odbrane BiH će pripremiti informaciju Vijeću ministara BiH i dostaviti prijedlog Sporazuma na usvajanje po hitnom postuku, a konačno potpisivanje Sporazuma se očekuje do petka, 27. jula.

Potpisnici Sporazuma trebalo bi da budu ministar odbrane u Vijeću ministara BiH, ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, te direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO i direktor Fonda PIO RS.

Visinu pojedinačnih isplata u okviru dodijeljenih sredstava utvrdit će nosioci PIO osiguranja u skladu sa entitetskim propisima, u zavisnosti od broja mjeseci i dana od prestanke službe, do 31. maja 2012. godine.

Na današnjem sastanku su usaglašeni i aneksi Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Federalnog zavoda PIO/MIO, odnosno Fonda PIO RS, kojima će biti regulisani način dostavljanja potrebne dokumentacije na osnovu koje će biti izvršen transfer sredstava predviđen ovim Sporazumom.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i predstavnici otpuštenih vojnika OS BiH.