BiH
7

Postavljeni eko otoci u Vogošći

Klix.ba
U mjesecu decembru 2014. godine u zgradi Općine Vogošća potpisan je ugovor o uspostavi sistema za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik ovlaštenog sakupljača Aida Commerce d.o.o. Sead Alić i direktor Ekopaka Amela Hrbat. Ovo je prva Općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u Sistem Zelene tačke, koji Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema uspješno gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema.

Ugovorom se Ekopak obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam eko-otoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te sprovesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Eko otoci koji su danas postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

Općina Vogošća je prepoznala važnost upravljanja otpadom i s tim u vezi je potražila najboljeg mogućeg partnera za ovaj projekat a pronašla ga je u firmi Ekopak. Lokacije na kojima su postavljeni eko otoci posve su u skladu sa ekološkim normama i standardima, a nose će i simboličnu poruku jer će biti osvijetljeni obnovljivom solarnom energijom eko otoka na kojima će biti smještena zvona za odlaganje otpada.

Značaju ovog projekta ogleda se u očuvanju okoliša u lokalnoj zajednici i podizanju ekološke svijesti kod naših sugrađana.