Za 11.541 ubijenog građanina
45

FOTO / Postavljene stolice za Sarajevsku crvenu liniju

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Organizatori projekta Sarajevska crvena linija su postavili 11.541 crvenu stolicu na potezu od Vječne vatre do Alipašine džamije, u spomen na žrtve opkoljenog Sarajeva.

Na stolicama bi sjedilo isto toliko građana Sarajeva i posmatralo program obilježavanja Dana grada da nisu ubijeni tokom njegove opsade. Stolice poredane u 825 redova danas će ostati prazne.

Koncert pred praznim stolicama će održati ansambl Art Vivo iz Sarajeva koji predvodi Danijel Žontar, zatim solisti Ivica šarić, Aida Čorbadžić, Ivan i Leo Šarić, Amir Saračević, Dragan Pavlović i Deniza Đipa. U programu će učestvovati i hor 750 učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola, kao i poznata bh. solistica na harmonici Merima Ključo.

Podsjećamo da je projekt sarajevskog režisera Harisa Pašovića izazvao žestoku reakciju javnosti nakon što je naš portal objavio da je video za Sarajevsku crvenu liniju "redizajn" uvodne špice za seriju "Pacific" te da je ideja o praznim stolicama posuđena ideja komemoracije žrtvama 11. septembra 2001. godine, koja je održana prošle godine u New Yorku.

Još veće zgražavanje javnosti je izazvala informacija da su stolice nabavljene u Staroj Pazovi, u Srbiji. Organizatori se nisu dovoljno potrudili ni da skinu etikete sa stolica pa je na nekim stolicama vidljiva etiketa "Zemlja porekla: Srbija".