Omiljeni u gradu
43

Posljednji pozdrav čuvenom Čika Aletu: Mural i riječi zahvalnosti za banjalučku legendu

S. Š.
Čika Ale preminuo je u 82. godini
Čika Ale preminuo je u 82. godini
Banjalučka legenda Alija Mahmutović, poznatiji kao čika Ale, preminuo je 15. septembra u Banjoj Luci. Njegovi sugrađani opraštaju se od njega, a u to ime je čika Ale dobio i svoj mural u jednom banjalučkom naselju.

Posljednje dane proveo je u Domu penzionera, a građanima Banje Luke u sjećanju će ostati po darežljivosti, humanosti, suosjećajnosti i vedrini.

Mnogi će, također, posvjedočiti da je ovaj čovjek predstavljao simbol nekih prošlih i ljepših vremena kada su se stariji poštovali i uvažavali.

Čika Ale je, podsjetit ćemo, najpoznatiji kao saobraćajac-amater, koji je po lijepom vremenu regulisao saobraćaj na raskrsnici kod Gradskog mosta. Njegov hobi nadgledanja raskrsnica je počeo devetog maja 1960. godine kada se kod džamije Ferhadije dogodio sudar "prage 16-77" i vojnog kombija registracije 8885.

Foto: Srpska info
Foto: Srpska info

Osim toga, čika Ale je pokazao izuzetno poznavanje hiljada registarskih oznaka automobila, sličica iz čokoladica "Životinjsko carstvo" te raznih drugih datuma.

U to ime, jedan sugrađanin odlučio je da se na posve simpatičan i simboličan način oprosti od Aleta.

Naime, Banjalučanin Branislav Vučić pomoću čokoladica "Životinjskog carstva" napravio je riječ "Hvala" čime je htio odati zahvalnost za sve slatke trenutke djetinjstva.

"I sve što bih danas napisao, a da bude dovoljno, ne mogu naći riječi, zato ću se zahvaliti na jedan od načina na koji si nas zadužio", kazao je Vučić za Srpska info.

Foto: Buka
Foto: Buka

Osim toga, čika Ale je dobio i mural u banjalučkom naselju Obilićevo, koje je prije nosilo naziv Mejdan, čime će definitivno ostati upamćen u gradu u kojem je proveo cijeli svoj život.