BiH
162

Posljednji ispraćaj generala Armije RBiH Ramiza Šuvalića

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Porodica, mnogobrojni prijatelji i saborci danas su se posljednji put oprostili od generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, Ramiza Šuvalića, koji je u ponedjeljak preminuo u 70. godini života nakon duge i teške bolesti.

O generalu Šuvaliću govorio je prvi komandant Drugog korpusa general Hazim Šadić, koji se suzdržavajući suze na emotivan način oprostio od svog prijatelja.

"General Ramiz Šuvalić rođen je 16. marta 1946. godine u Velikoj Brijesnici, Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a potom je radio u Prizrenu, Bileći i Sarajevu. Agresija na BiH zatekla ga je u Zenici gdje se 8. aprila 1992. godine priključuje Teritorijalnoj odbrani BiH. Potom dolazi u Drugi korpus, a 1995. godine imenovan je za pomoćnika Generalštaba Armije R BiH za operacije", naveo je General Šadić.

Brigadir Sakib Kurtić potcrtao je kako su generala Šuvalića borci Armije BiH zvali "general džentlmen" te da je u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine general Šuvalić dao nemjerljiv doprinos.

Prisutnim na komemoraciji u Narodnom pozorištu obratio se i general Jovan Divjak, koji je također veoma dobro poznavao Ramiza Šuvalića.

"Bio je izuzetan čovjek, moralan, etičan, omiljen kod pitomaca", naveo je Jovan Divjak, koji je iskazao svoje razočarenje što se Udruženje generala Armije R BiH nije oglasilo u povodu smrti Ramiza Šuvalića.

Posljednji ispraćaj generala Armije R BiH i Zlatnog ljiljana Ramiza Šuvalića obavljen je ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a ukop na gradskom groblju Trnovac,