BiH
0

Posljednje presude Općinskog suda u Zenici usmjerene protiv sindikalnog pokreta

FENA
Posljednje presude Općinskog suda u Zenici uzrokovat će dugoročne posljedice po djelovanje sindikalnog pokreta u Mittal Steel Zenica, ali i drugim bh. preduzećima, zaključak je sindikalnih lidera saopćen danas na konferenciji za štampu.

Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Jakov Nikić, predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH - ZDK-a Mirnes Isaković i predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović odbacili su odgovornost predsjednika Sindikata Mittal Steel Zenica Islama Imamovića i 12 članova Glavnog odbora Sindikata nekadašnje BH Steel Željezare u slučaju raspodjele 100.000 KM za subvencioniranje troškova grijanja 4.000 članova Sindikata.

Kako je istaknuto radi o klasičnom pokušaju pritiska na sindikat i zbog čega će kompletna dokumentacija iz ovog predmeta biti proslijeđena nadležnim institucijama u Briselu i Ženevi.

  • Nije slučajno da Općinski sud u Zenici u posljednjih mjesec dana tri puta presuđuje na štetu sindikata. Ovaj sud u slučajevima koji su nepovoljni po sindikat djeluje ishitreno i ekspeditivno, dok istovremeno tužbe radnika i sindikata protiv poslodavca godinama trunu u ladicama. Usuđujem se kazati da je to sigurno sprega između poslodavaca i pojedinih sudskih autoriteta, izjavio je predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović.

Islam Imamović i još 12 članova Glavnog odbora Sindikata BH Steel Željezare nepravomoćnom presudom osuđeni su uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja jer su suprotno odluci Upravnog odbora tadašnje BH Steel Željezare iz marta 2004. omogućili subvencije za grijanje od po 25 KM samo članovima Sindikata, čime su preostala 603 zaposlenika ostala uskraćena za subvencije i oštećeni su za iznos od 15.075 KM.

  • Sindikat je tri godine od uprave tražio da kao pomoć njegovim članovima subvencionira grijanje. Mi nismo raspolagali sa 100.000 KM, nego smo nakon prihvatanja našeg prijedloga, spisak s imenima članova Sindikata proslijedili preduzeću Grijanje. Na presudu Općinskog suda ćemo se žaliti u zakonski predviđenom roku, a sigurno je da ćemo nastaviti da se borimo za prava svojih članova, kazao je predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović.