Stiže osvježenje
0

Poslije paklenih vrućina dolazi kiša i pad temperatura

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Nakon paklenih vrućina koje su zahvatile našu zemlju, u narednim danima doći će do zahlađenja, a tokom vikenda građani mogu očekivati kišu i pljuskove i pad temperatura do osam stepeni Celzijusa.

Hladna fronta

"Već će tokom ove sedmice biti svježije, dok će se za vikend vrijeme ozbiljnije 'pokvariti'", rekao je za naš portal federalni meteorolog Željko Majstorović.

On je za vikend najavio dolazak hladne fronte koja će našoj zemlji donijeti osvježenje.

"Temperature će u odnosu na trenutne biti niže za nekih sedam do osam stepeni, a bit će i kiše, ne samo pljuskova", rekao je Majstorović.

Govoreći o drugoj polovini mjeseca juna, Majstorović je rekao da će, prema statističkim pokazateljima, temperature biti iznad, a padavine ispod mjesečnog prosjeka.

Građani trebaju biti oprezni i ne izlagati se suncu zbog visokih vrijednosti UV-indeksa, koji je izuzetno visok na jugu naše zemlje.

Loša bioprognoza

Ni bioprognoza za početak sedmice ne obećava dobru situaciju. Prvi dio dana bit će ugodniji, a poslije podne, uslijed sparnog vremena i visokih temperatura, kod osjetljivih osoba će doći do izraženijih tegoba, stoga bi oni trebali reducirati aktivnosti.

Balkanski poluotok zahvatio je pravi toplotni val i temeperature do 40 stepeni, dok na sjeveru Evrope kao da tek sada ulaze u proljeće.

U Grčkoj su ljetne žege stigle mnogo ranije nego prethodnih godina i živa u termometru se u pojedinim mjestima proteklog vikenda kretala oko 40 stupnjeva Celzijusa.

Mnogi stanovnici te zemlje već danima spas traže na plažama. Prema izvještajima agencija, u Atini će danas biti 37 stepeni, a na sjeveru, u Solunu, bit će "hladnije" samo dva stepena.

Toplotni val nije mimoišao ni Tursku. Prvi turisti koji su stigli u Izmir i Bodrum da uživaju na temperaturi od 35 stepeni. Vrućine nisu zaobišle ni Istanbul gdje se danas očekuje 30 stepeni.

Na sjeveru tek stiglo proljeće Toplinski udar je stigao u Makedoniju i Bugarsku. U Skoplju je danas 37, a u Sofiji 35 stepeni. Najtopliji grad u Bugarskoj je Plovdiv, gdje se živa u termometru približila 40. stepenu.

Saharske vrućine pogodile su i Rumuniju gdje vlasti poduzimaju mjere opreznosti jer se mnogi građani suočavaju s problemima. Već dva dana temperature se kreću do 37 stepeni i najteže su pogođeni sjeveroistočni dijelovi zemlje.

Prema najavama meteorologa, temperature će na Balkanu početi padati sredinom sedmice, ali će i dalje biti visoke za ovo doba godine - oko 30 stepeni Celzijusa.

Dok se jug Evrope guši u tropskim vrućinama, na sjeveru Starog kontinenta kao da su tek izašli iz zime. Najviša temperatura u Helsinkiju, Oslu i Stockholmu danas će biti 16 stepeni, Londonu i Kopenhagenu 18, a Berlinu i Vašavi 19 stepeni.