Rasprava u NSRS-u
40

Poslanik SDS-a izazvao buru: Umjesto inžinjere zapošljavate konobare, misice i zavodnice

Piše: M. N.
Miladin Stanić (Foto: M. D./Klix.ba)
Miladin Stanić (Foto: M. D./Klix.ba)
U Narodnoj skupštini RS nastala je burna rasprava povodom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi za koji je SDS-ov poslanik Miladin Stanić kazao kako je legalizacija nezakonite stvari jer se planira izdvajanje dodatnih 20 miliona KM iz "džepa" građana za višak zaposlenih osoba na birokratskim mjestima.

Stanić je uputio niz negativnih komentara poslanicima koji su na vlasti kazavši kako su NSRS instalirali šofere da im čitaju uvodne riječi, da su ovo izmjene krajnji bezobrazluk poslanika te da zbog ovakvih odluka u kojima se primaju neradnici građani odlaze iz RS-a.

"Te institucije su nepovezane, ne rade. Zbog njih veliki broj poljoprivrednika nema na spisku za poticaje. Od mene traže da im rješavam pogrešne podatke koje su neke institucije pogriješile. Ovo je vrlo neodgovoran zakon koji samo liči na nesposobnu i neodgovornu vlast. Žao mi je što nemate trunku obraza pa da za zakon koji predlažete ustanete i kažete da nisam upravu. Vi svojim neznanjem, politikom i nepotizmom i neodgovornošću uvodite RS u sve veće dugove i problem, ovo je kraj bezobrazluka", rekao je Stanić.

Naglasio je da ovaj Prijedlog zakona kojim se predviđa legalizacija viška uposlenih u lokalnoj samoupravi, štiti korupciju i prazni budžet RS-a.

"Umjesto da date 20 miliona KM ministru privrede da se poveća broj radnika vi trošite na birokratiju. Elektrokrajina ima 35 posto viška birokratije. Sve to je stranačka birokratija i mi još na postojeći zakon mijenjamo da možemo kršiti zakone. I sada se primaju radnici tamo gdje ih ima viška. Tu se ne primaju inžinjeri već priučene osobe koje polažu kurseve, konobarice, misice, zavodnice... Hoćete da vam dam imena i prezimena. Nemojte mi držati predavanja vi koji sjedite u udobnim foteljama i ništa drugo ne znate nego da prekrajate zakone prema potrebama pojedinaca", istakao je.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić kazala je kako nisu promijenili niti jedno slovo u zakonu kojim bi se ukinuo moratorij na zapošljavanje niti kršio već da traže način da ljude, koji su došli na određena radna mjesta pogrešnim putem i ne svojom greškom, ostanu u radnom odnosu.

"Zašto ostavljati nekoga bez posla i proglašavati tehnološkim viškovima. Želimo da saniramo problem koji je nastao u problemu od 2016. godine", kazala je ministrica i izdvojila gradove koji su pod vlašću opozicionih stranaka kao primjer lokalnih samouprava u kojima također ima viška zaposlenih.

Potom su se javljali i ostali opozicioni poslanici koji su navodili javna preduzeća i gradove i opštine u kojima postoji veliki broj viška radnika,. Naveden je i primjer Elektroprivrede RS koja je u prošloj godini zaposlila 300 ljudi, kako tvrde, bez ikakve potrebe te da su saopćili kako ove godine ostaju bez vlastitih prihoda u iznosu od 25 miliona KM.

"Nemojte me ubjeđivati da je potrebnije zadržati 1.500 radnika viška, a da ne zadržimo 10 vrhunskih ljekara", naglasio je Stanić.

Poslanik Zoran Vidić naglasio je kako je greška napravljena onog trenutka kada je država postala najbolji poslodavac jer je danas situacija takva da u javnoj upravi ima prilike za zaposlenje, a da u privatnom sektoru nema više ko da radi.

Prijedlogom izmjena ovog zakona, koje je zatražio Savez gradova i opština, mijenja se član zakona 159. stav 3 u kojem se navodi da će se Novčanom kaznom od 5.000 KM kazniti za prekršaj odgovorna osoba u organu jedini lokalne samouprave ako ne smanji boj zaposlenih na maksimalan broj zaposlenih do 30. juna ove godine te se rok produžava do 30. juna 2021. godine.

Također mijenja se i član 166. u kojem se kaže da su Organi jedinice lokalne samouprave dužni da broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi usklade sa čl. 66, 67. i 68. ovog zakona do 30. juna 2019. godine i rok se produžava do 2021. godine.

Prema aktuelnom zakonu, maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, uključujući i zaposlene u stručnoj službi skupštine, ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika na području jedinice lokalne samouprave prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.