BiH
0

Poslanici SNSD-a ponovno tražili razrješenje Šefika Džaferovića i napustili sjednicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložio je na početku današnje sjednice da se u dnevni red uvrsti tačka "odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija Predstavničkog doma“.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je kazao da je tačka neophodna "zbog postojanja ozbiljnih optužbi da Džaferović u proteklom ratu nije spriječio, prijavio niti kasnije procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH“.

Replicirao mu je poslanik Denis Bećirović (SDP BiH) koji ga je pozvao da povuče ovaj prijedlog tačke dnevnog reda danas, iz razloga što misli da "metode parlamentarnog djelovanja treba prilagoditi parlamentarizmu 21. stoljeća“.

"Predlažem da se vratimo parlamentarizmu 21. stoljeća, da povučete ovaj prijedlog jer mislim da ova metoda parlamentarne borbe nije primjerena, a po mom sudu, nije ni poslovnički utemeljena", kazao je Bećirović.

Nakon glasanja, prijedlog poslanika SNSD-a nije prihvaćen. Za je glasalo šest poslanika, 32 poslanika su bila protiv, a dva suzdržana.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata su nakon toga, kao i ranije, napustili zasjedanje Predstavničkog doma državnog parlamenta.