BiH
0

Poslanici raspravljaju o Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vodi raspravu o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim je propisano da izuzetno, na prijedlog Ministarstva obrane, vojnik koji je najmanje dvije godine do 23. 12. 1995. godine bio pripadnik Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske, a koji se 1. 1. 2010. godine nalazio u vojnoj službi, i kojem u skladu sa Zakonom prestaje služba, ima pravo na status i primanje po toj osnovi, na način kako su ta prava regulirana za srodne kategorije entitetskim propisima.

Tokom diskusije poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da, ako se ovaj zakon danas usvoji, pripadnici OSBiH koji su na osnovu člana 48. stav 4. Zakona o službi u OSBiH dobili rješenja od federalnog PIO-a i na osnovu kojih su stekli status penzionera i utvrđena im visina penzije, taj status penzionera i pravo na isplatu će prestati s 31.3.2012.

Po njegovim riječima, pripadnicima OSBiH koji su stekli pravo na penzioniranje, a kojima do sada nisu izdata rješenja od nadležnih entitetskih zavoda ili ta rješenja nisu postala pravosnažna, neće biti ni uspostavljen status penzionera niti će imati pravo na isplatu penzije niti retroaktivno niti ubuduće.

"Definitivna posljedica usvajanja zakona bi bila izvođenje iz već stečenih prava svih bivših pripadnika OSBiH koje je ministar odbrane uputio u penziju na osnovu člana 48. stav 4. Zakona. Predloženi zakon potpuno neosnovano i nesvrsishodno i nepotrebno upućuje bivše pripadnike OSBiH da svoja prava ostvaruju prema entitetskim propisima", kazao je Belkić.

Dodao je da se na pripadnike OSBiH primjenjuju propisi o državnim službenicima u institucijama BiH, a ne postoje entitetski propisi koji reguliraju njihov status niti to može biti predmet entitetske regulative.

"U slučaju da se ovaj prijedlog zakona usvoji, ova kategorija bivših pripadnika OSBiH više neće imati nikakva prava na penziju i otpremninu niti bilo koja druga prava u pogledu njihovog egzistencijalnog statusa", kazao je Belkić i dodao da neće podržati predloženi zakon.

Poslanik SBBBiH Adnan Bašić je kazao da će glasati protiv ovoga zakona „iz moralnih, etičkih, svakih ljudskih razloga“.

"Oni moraju da ostanu s pravima koja imaju. Parlament treba da odbije ovaj zakon i demobilisani pripadnici OSBiH treba da ostvaruju svoja zakonska prava koja im je ovaj isti parlament garantovao", kazao je Bašić.

Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić je kazao da nemamo nikakvog programa zbrinjavanja tih ljudi, a izvodimo ih iz prava.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da tekst zakona koji je ponuđen predviđa ukidanje prava, ne nudi sredstva i ostavlja nešto da se rješava za budućnost na entitetima.

"Praktično danas, ako se ovo usvoji, ukidamo ova prava. Ostaje potpuno neizvjesno šta će se dogoditi dalje", kazao je Džaferović.

Predložio je da se odbije hitna procedura, da prijedlog zakona ide u redovnu proceduru, dodajući da on neće moći podržati hitnu proceduru, a ukoliko dođe do glasanja o samom tekstu zakona, neće podržati ni zakon.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović je kazao da je jučer bio sastanak lidera šest političkih stranaka i ovaj zakon je uobličen, između ostalog, i uz doprinos i uz potpis jednog od čelnika PSBiH i predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Dodao je da je, prema njegovim informacijama, jutros zasjedalo Vijeće ministara i ministri iz SDA su podržali ovo.

"Sad evo čujemo od poslanika SDA razne primjedbe. Postavljam pitanje o čemu se ovdje radi, je li kolega Tihić pogriješio pa nešto potpisao što nije trebao potpisati, pa sada na to ukazuju poslanici SDA ili je neka druga stvar u pitanju", kazao je Bećirović.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić je kazala da zakon treba prihvatiti na način kako je predložen, dodajući da je istina da je to očuvanje fiskalne stabilnosti zemlje.

"Zašto bi bivši vojnici koji imaju dvije godine staža i 35 godina života bili u povlaštenom položaju u odnosu na one vojnike koji su sve vrijeme rata bili u rovu, ali nemaju mogućnost da se penzionišu povlašteno", kazala je Majkić.